S. Koreja odbacuje mogućnost susreta s američkim političarima na zimskoj olimpijadi

Sjevernokorejski dužnosnici ne namjeravaju se susresti s američkim službenim osobama u vrijeme održavanja zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, objavili su u četvrtak, 8. veljače, sjevernokorejski mediji.

Reuters sa svoje strane ističe, kako takve izjave smanjuju nade da će Olimpijske igre pomoći sniženju napetosti glede sjevernokorejskog atomskog programa.

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji je jučer u Tokiju Sjevernu Koreju proglasio „najtiranskijim režimom svijeta“, stigao je u Južnu Koreju uoči sutrašnjeg svečanog otvaranja zimskih olimpijskih igara, svega 80 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom.

Svečanosti otvaranja nazočit će i visoka sjevernokorejska delegacija, između ostalih, i mlađa sestra predsjednika te zemlje Kim Jong-una.

„Mi nikada nismo molili za dijalog sa SAD-om i nećemo to činiti ni u buduće“, izjavio je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho, čije je riječi prenijela agencija KCNA. Kazao je kako oni ne planiraju susret s SAD-om… i da cilj posjeta sjevernokorejske delegacije Južnoj Koreji samo sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

Treba dodati, kako niti SAD nisu najavljivale pregovore sa Sjevernom Korejom, ali Mike Pence je ostavljao mogućnost za uspostavu nekakvog kontakta, iako se njegov stav po pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje nije promijenio. Međutim, njegove  jučerašnje riječi izrečene u Tokiju, nakon susreta s japanskim premijerom Shinzo Abeom, o sjevernokorejskom režimu, sigurno nisu mogle pridonijeti uspostavi niti priželjkivanog najminimalnijeg kontakta između političara dviju zemalja tijekom predstojećih Olimpijskih igara.





Podsjetimo: jučer je Pence, osim gore navedene kritike o tiranskoj prirodi sjevernokorejskog režima, izjavio, kako SAD priprema nikad oštrije sankcije protiv Pjongjanga, kako bi ovaj odustao od razvoja svog atomskog programa i balističkih raketa i pristao na denuklearizaciju.

Pence: SAD priprema najoštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like