Rusko MVP: Rusija se protivi jednostranim sankcijama protiv Irana i s njim nastavlja suradnju

Čelnik Drugog departmenta za Aziju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Zamir Kabulov, izjavio je u petak, kako će Rusija, neovisno o mogućem američkom uvođenju sankcija protiv Irana, nastaviti ispunjavati sve ugovore s Teheranom, između ostalog i sporazum o „nafti u zamjenu za robe“.

„Kako se god u budućnosti posloži stanje oko „Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja“ (sastavnog dokumenta unutar međunarodnog Sporazuma o razvoju iranskog nuklearnog programa iz srpnja 2015.g., op.GN.), mi ćemo nastaviti jačati našu suradnju s Teheranom. Svi postojeći bilateralni ugovori bit će ispunjeni u potpunosti“, izjavio je Kabulov, u intervjuu agenciji „Interfax“. Dodao je, kako to isto može reći i o „suradnji s iranskim partnerima u okviru međuvladinog memoranduma o razumijevanju, od 5. kolovoza 2014.g. (iranska nafta u zamjenu za ruske robe i usluge, op. GN.).

Ruski diplomat zaključio je slijedeće: „Želio bih naglasiti, kako naša zemlja ne prihvaća praksu jednostranih sankcija, nikada se nije priključila i ne namjerava se priključiti sličnim restrikcijama naših američkih „partnera“.

Podsjećamo: u siječnju je američki predsjednik Donald Trump, prema navodima izvora bliskih Bijeloj kući, po posljednji put produžio rok trajanja „zamrznutih“ američkih sankcija protiv Irana na daljnjih 120 dana. Ukoliko u međuvremenu američki europski saveznici, koji su supotpisnici spomenutog sporazuma s Iranom (Velika Britanija, Francuska i Njemačka), ne unesu od američke administracije tražene izmjene u iranski nuklearni sporazum, Trump je najavio američki jednostrani izlazak iz tog sporazuma, što de facto znači novo američko uvođenje sankcija protiv Irana, „zamrznutih“ nakon potpisivanja sporazuma 2015.g. u vrijeme Obamine administracije. Ostale dvije supotpisnice sporazuma, Rusija i Kina (kao i navedene članice EU i službeni Bruxelless), protive se bilo kakvim jednostranim izmjenama tog sporazuma, a Teheran je u tom slučaju najavio i vlastito povlačenje iz sporazuma s tzv. šestoricom

Zoran Meter: TRUMP POD PRIJETNJOM IZOLACIJE ODGODIO ODLUKU O IRANSKOM NUKLEARNOM SPORAZUMU





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like