Rusko MO upoznalo Pentagon o zatvaranju „vruće linije“ po Siriji

Nakon današnje izjave američkog Pentagona kako SAD želi s Rusijom nastaviti kontakte vezano uz Memorandum o izbjegavanju incidentnih situacija i sigurnosti letova zrakoplova dviju država nad nebom iznad Sirije, oglasilo se i rusko Ministarstvo obrane.

Glasnogovornik MO general Igor Konashenkov izjavio je slijedeće: „Po vojno-diplomatskim kanalima uputili smo Pentagonu notu ruskog Ministarstva obrane o prekidu aktivnosti u okviru Memoranduma kanala „vruće linije“ veze.“ Kazao je kako je nota uručena američkom vojnom atašeu u veleposlanstvu SAD-a i da je u njoj navedeno kako ruska odluka stupa na snagu 8. travnja u 00:00 sati.

Podsjećamo kaako je Memorandum po pitanju Sirije, dogovoren između američkih i ruskih vojnih stručnjaka, bio na snazi od listopada 2015. godine, dakle – mjesec dana od početka ruske zračne intervencije u toj zemlji. Obje strane su službeno održavale videokonferencije njihovih radnih grupa po pitanju njegove provedbe. Posljednja takva konferencija održana je 24. ožujka.

Također podsjećamo, kako je danas tijekom dana iz Kremlja stigla izjava, prema kojoj je nakon jutrošnjeg američkog napada na sirijsku vojnu bazu na istoku regije Homs Memorandum izgubio svoj smisao. Pentagon je odgovorio kako je dijalog po „vrućoj liniji“ koristan svim stranama i izrazio nadu za nastavak kontakata s Rusijom.

 

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like