Rusko-iranski sastanak međuvladine komisije: od izgradnje plinovoda i isporuka zrakoplova, do uspostave zone slobodne trgovine

U svjetlu rastućih geopolitičkih napetosti između Rusije i Irana s jedne, i Sjedinjenih država s druge strane, sve češće svjedočimo rusko-iranskim sastancima na visokoj političkoj i vojnoj razini, a krajem ožujka u Moskvi će se održati i sastanak predsjednika dviju država, Vladimira Putina i Hassana Rouhanija.

Sukladno navedenom, u utorak, 6. ožujka, u Moskvi je održano zasijedanje rusko-iranske međuvladine komisije za gospodarsku suradnju. Radi se o inicijativi koju su prethodno pokrenuli predsjednici Vladimir Putin i Hassan Rouhani, a na važnosti je dobila nakon što su Sjedinjene Države u kolovozu prošle godine donijele zakon kojim se proširuju sankcije protiv te dvije zemlje. U Iranu je ovih dana donešena i odluka o zabrani korištenja dolara kao platežnog sredstva u vanjskotrgovimskim poslovima, a domaćim je izvoznicima savjetovan prijelaz na eure ili nacionalne valute zemalja s kojima posluju. De-dolarizaciju je u više navrata najavljivala i ruska strana, koja u bilateralnoj trgovini sve češće koristi nacionalne valute, poput one s Kinom ili Turskom. Iran je nedavno pozvao Rusiju na izgradnju zajedničkog mehanizma kojim bi se neutralizirale i na minimum svele posljedice američkih sankcija.

Nakon zasijedanja, supresjedatelj međuvladine komisije i ruski ministar energetike Aleksandar Novak je u intervjuu televiziji „Russia24“ izjavio, kako su na sastanku određeni glavni smjerovi daljnje suradnje. Što se tiče energetike, radi se o zajedničkim projektima vezanim za proizvodnju nafte i plina, izgradnji plinovoda za isporuke plina iz Irana u Indiju, moguće ruske swop isporuke nafte i plina na sjever Irana, zajedničkom procesu ujedinjenja električnog sustava Rusije, Azerbajdžana i Irana, izgradnji termoelektrana, od čega se dvije već grade. Razgovaralo se i o razvoju prometnog (željezničkog) koridora između Rusije, Azerbajdžana i Irana, kao i dodatnim mogućnostima za dostavu roba iz Azijsko-tihooceanske regije u Europu kroz Iran i Rusiju (koridor sjever-jug, op. GN.), isporuci ruskih civilnih zrakoplova, vlakova, tehnologije i td.

Ruski ministar je kazao kako je 1200 vagona već isporučeno Iranu, a tijekom 2018.g. bit će ih isporučeno još oko 3 tisuće. Što se tiče zrakoplovstva, Novak je istakao usvajanje plana o realizaciji isporuke Iranu ruskih civilnih zrakoplova Sukhoi Superjet 100, kao i dodatnim isporukama kamiona i autobusa.

Velika važnost pridana je uspostavi zone slobodne trgovine između Euroazijskog ekonomskog saveza (u koji ulaze Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan) i Irana, a sporazum o tome mogao boi biti potpisan već u svibnju ove godine. Sporazum o slobodnoj trgovini EAES ima potpisan i s Vijetnamom, od 25. svibnja 2015.g. Ministarstva poljoprivrede dviju država usvojile su memorandum o ruskom izvozu pšenice na iransko tržište u količini od 1,5 milijuna tona godišnje.

Tijekom susreta Putin-Rouhani krajem ožujka u Moskvi, trebalo bi biti potpisano više od 10 dokumenata, kao i sporazum o programu „Nafta u zamjenu za robe i usluge“. Njime se polovica iranske nafte s ruske strane plaća novcem, a polovica robama u iznosu do 45 milijardi dolara godišnje.





Na taj će se način Iranu omogućiti povećanje izvoza nafte, koja bi se dalje preko Rusije isporučivala u različite smjerove, između ostalog i u zemlje Sredozemnog mora. Taj sporazum će ruskoj strani omogućiti povećanje izvoza, prije svega industrijskih proizvoda iz gore spomenutog energetskog sektora, prometnih sredstava i td.

Podsjećamo: Rusija i Iran intenzivno jačaju političku i gospodarsku suradnju, suočene sa snažnim političkim i gospodarskim pritiscima Sjedinjenih Država i Zapada u cjelosti. U vojnom smislu dvije su zemlje i formalne saveznice po pitanju rata u Siriji, a Rusija se zalaže i za čim brži prijam Irana u Šangajsku organizaciju (pod vodstvom Moskve i Pekinga), gdje je Teheran već dugo nazočan kroz status promatrača, a prije nekoliko godina podnio je i službeni zahtijev za prijam u punopravno članstvo te organizacije.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like