Ruski tenk T-55 i dalje u igri

Nakon jučerašnje vijesti o ruskoj isporuci moderniziranih tenkova T-90 Iraku i današnje vijesti o američkom “kažnjavanju” Iraka zbog predaje američkih tenkova Abrams iračkim šijtskim postrojbama, jasno je kako se stvari na iračkom vojnom tržištu mijenjaju, kako se čini – u korist Rusije, barem kada je riječ o tenkovima. U prilog takvoj tezi svakako ide i nova zanimljiva vojno-povijesna crtica koju uređuje naš Mario Stefanov, a odnosi se na modernizirani ruski tenk T-55 koji će, zbog svoje pouzdanosti i jednostavnosti i dalje ostati u sastavu iračkih oružanih snaga. Evo tog teksta u cjelosti:

Masovno raširen i korišten  diljem svijeta, poznati ruski tenk T-55 i dalje, u vremenu sofisticiranih tenkova i oklopnih borbenih vozila, ostaje poželjno borbeno sredstvo. Nastao početkom 50 ih godina prošlog stoljeća, kao nastavak razvoja slavnog tenka T-34 iz 2. svjetskog rata, prošao je gotovo  sva ratišta globalnog Hladnog rata 20. stoljeća,  od Srednje Amerike  i kubanske krize, preko Bliskog istoka do Azije. U svom izvornom obliku i u raznim modifikacijama korišten je i u svim dosadašnjim ratovima ovog stoljeća.

Iskustva stečena s njim, prije svega  na aktualnim bliskoistočnim bojištima,  gdje je korišten od svih zaraćenih strana, jasno ukazuju kako će još dugo biti u uporabi vojnih i paravojnih formacija širom svijeta.

Nakon iskustva stečenih tijekom ratovanja protiv ISIL-a i drugih organizacija islamističkog terora na svom teritoriju, Iračani su nedavno objavili odluku prema kojoj  neće rashodovati svoje stare tenkove T-55, nego će ih modernizirati i nastaviti koristiti.

U borbama su Iračani stekli pozitivna iskustva s američkim tenkovima M-1 „Abrams“ koji su uspjevali preživjeti pogotke neprijateljskih protuoklopnih raketa. Nakon raščlambe sanitetskih i materijalnih gubitaka, koje je iračka vojska imala tijekom višegodišnje protuterorističke kampanje, utvrđeno je kako je samo manji broj Abramsa pogotcima protuoklopnih raketa protivnika bio trajno izbačen iz uporabe i da se veći broj pogođenih tenkova nakon remonta uspijevao vratiti u postrojbe na bojištu. No s druge strane, već i sam pogled  na skupocjeni „Abrams“, uništen ili oštećen jeftinom protuoklopnom raketom, frustrirajuće je djelovao na iračko vojno vodstvo i podržao ih u uvjerenju da su stari ruski T-55 i njegove kineske verzije Type 69 u uvjetima bliskoistočnih ratovanja i  tamošnjim oblicima borbenih djelovanja nezamjenjivi. Jeftini, robusni,  jednostavni za održavanje, okretni i dobro naoružani T-55, po iračkim spoznajama, u borbama protiv paravojnih terorističkih skupina daleko su korisniji od sofisticiranih suvremenih tenkova. Stari T-55 na samom terenu je često modificiran ugradnjom dodatnog naoružanja i improvizirane dodatne oklopne zaštite. Zahvaljujući njegovoj jednostavnosti popravci su obavljani neposredno na terenu, a sam okretni i brzi tenk korišten je na krajnje maštovite načine  i to ne samo kao borbeno sredstvo, već i kao platforma  teških topničkih oružja  ili pak  kao traktor za vuču  topništva  i ratnog materijala.

Irački politički i vojni vrh, sada, nakon pobjede protiv ISIL-a, donosi planove razvoja svojih oklopnih i mehaniziranih postrojbi. Tako je, prema novinskoj agenciji „Al Sura“, Bagdad odlučio nabaviti ruske tenkove T-90 kao okosnicu oklopnih snaga, a tenkove T-55 i kineski Type 69 koje ima u svome arsenalu, opsežno modernizirati  dodavanjem modularnog reaktivnog oklopa koji će se nabaviti na europskom tržištu, najvjerojatnije  od njemačkih ili francuskih proizvođača, ugradnjom balističkog računala i modficiranjem tijela i kupole  tenka tako da se streljivo potpuno odvoji od posade u posebnom odjeljku kako bi se smanjile posljedice za posadu nakon direktnog  pogotka u tenk. Naime, posada u T- 55 sa svih je strana okružena streljivom i svaki pogodak koji aktivira streljivo unutar tenka za posadu je smrtonosan. Pored navedenog, na iračke tenkove T-55, umjesto dosadašnje strojnice na kupoli kojom je upravljao član posade, ugradit će se daljinski upravljana strojnica. Tako modificiran tenk nazvan je Khafil-1 što na arapskom znači  „jamac“.





Ovakva nadogradnja pretvorit će T-55 u opasnog protivnika paravojnim postrojbama terorističkih skupina s kakvima se iračka vojska godinama bori na svom terenu.

Prema objavljenim planovima modernizacije, u naoružanju će se i dalje zadržati 140 američkih M-1 Abramsa i oko 120 ruskih tenkova T-72. Nešto manje od stotinu komada tenkova T-55 proći će opisanu modernizaciju i biti i dalje zadržani u iračkom arsenalu.  Prema procjenama iračkih vojnih stručnjaka, europski tenkovi, prije svega njemački „Leopard“ i francuski „Leclerc“, su preskupi za iračke prilike, njihovo održavanje je prekomplicirano, a iračke tenkovske posade obučene su za korištenje ruskih i američkih tenkova pa bi njihova preobuka na novu tehniku zahtijevala previše vremena i financijskih sredstava. Pored toga, europski tenkovi, uključujući i britanski „Challenger“, preglomazni su za irački teren, nedovoljno pokretni i previše uočljive mete u pustinjskim uvjetima. Iako se „Leclerc“ pokazao izuzetno otpornim i učinkovitim oružjem tijekom rata u Jemenu, gdje je korišten od strane UAE, Iračani procjenjuju da je za njih preskup i da je šteta tako skupocjene tenkove izložiti vatri neprijatelja kao što su ISIL i  druge terorističke i pobunjeničke postrojbe. Prema njima, Leclerc je tenk koji je dizajniran za borbu protiv klasičnih vojski i suvremeno opremljenih neprijateljskih oklopnih i pješačkih postrojbi, te ga je potpuno iracionalno koristiti u asimetričnom ratu s nekonvencionalnim protivnicima. Iračkim snagama potrebni su brzi i  okretni, prilagodljivi,  dobro oklopljeni i  naoružani  tenkovi razumne cijene, kao što je ruski T-90.

Modificirani T-55  potpuno bi se uklopio u takvu viziju razvoja iračke vojske. Njegov reaktivni modularni oklop i time poboljšana oklopna zaštita, od posade  odvojeni spremik sa streljivom i daljinski upravljena strojnica, novi irački T-55 nazvan“ Khafil“ pretvoriti će u tenk adekvatan ratnim izazovima s kojima će se Bagdad ubuduće suočavati – asimetričnim borbenim djelovanjima protiv paravojnih  postrojbi,  kao što je  ISIL.





Veliki su izgledi da će iračka modifikacija tenkova T-55 biti uspješna, jednostavno zato što su ti tenkovi nastali prije gotovo 70 godina, pogodni za modifikacije i u povijesti svoga korištenja više su puta od raznih vojski usavršavani i nadograđivani. Tako je, primjerice, izraelska vojska izvršila modernizaciju više stotina egipatskih i sirijskih tenkova T-54 i T-55,  zarobljenih tijekom arapsko-izraelskih ratova.

Izraelci su u njih ugrađivali nove diesel motore, standardne NATO topove od 105 mm, balistička računala i  uređaje za noćno izviđanje i ciljanje. Egipatska vojska, koja je tijekom godina koristila više tisuća tih tenkova, već sredinom 60.-ih godina izvršila je njihovu modernizaciju ugradnjom njemačkih uređaja za noćno izviđanje marke „Telefunken“, kakvi su se koristili na njemačkim tenkovima Leopard -1, a 80.-tih godina u njih su ugrađivali nove diesel motore i NATO topove od 105 mm. Kroz svoju povijest T-55 pokazao se kao prilagodlijvo i izuzetno korisno oružje kada  se pravilno koristi.

Nova iračka modernizacija tenkova T-55 ispisat će još jedno poglavlje u njihovoj bogatoj ratnoj karijeri i osigurati njihov opstanak na budućim ratištima.

(Video) Rusija Iraku isporučuje tenkove T-90

SAD ljute na Irak zbog američkih tenkova koje Bagdad predaje šijtskim postrojbama

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like