Ruski stručnjaci objasnili razlog izraelskog uništenja PZO sustava „Pancir-S1“

Veliki interes svjetske javnosti izazvala je sinoć objavljena video snimka izraelske vojske o uništenju ruskog PZO sustava „Pancir-S1“ u Siriji, budući da se radi o suvremenom i prilično moćnom protuzračnom oružju ruske vojske.

Na tu temu danas su se oglasili i pojedini ruski vojni analitičari, koji su uglavnom složni oko toga, da uništeni „Pancir-S1“  nije bio niti aktiviran tj. u bojevoj fazi u vrijeme kada je na njega izvršen raketni napad od strane izraelskih zrakoplova.

„Napad je bio izvršen sa 70 raketa, koje su bile usmjerene na sustave PZO. Uništen je upravo „Pancir-S“, što je bilo vidljivo. Uporabljena raketa je male veličine, s dometom oko 25 kilometara, praktički protutenkovska raketa, brzine manje od brzine zvuka. Sudeći po tome da je „Pancir-S“ bio uništen, on nije bio u bojevoj spremnosti“, izjavio je doktor vojnih znanosti Konstantin Sivkov. Prema njegovim riječima, posada sustava stajala je pokraj vozila i nije primjenjivala oružje, a da je taj sustav bio u fazi bojevog dežurstva, on bi uništio tu raketu.

Identično mišljenje ima i ruski vojni stručnjak Igor Korotchenko, kazavši, kako „Pancir S-1“ nije mogao odbiti napad jer nije bio niti aktiviran.

Iz ovog događaja možemo zaključiti slijedeće:

Radi se o neugodnoj situaciji po imidž ruske vojske u Siriji barem iz dva razloga: prvi je, zašto je uopće takav sustav razmješten pokraj objekata proiranskih ili snaga sirijske vojske ukoliko nije aktiviran tj. spreman za bojnu uporabu što mu je i svrha; i drugo, izraelsko zrakoplovstvo uništilo je ruski „Pancir“ iako nije bio aktiviran, suprotno izraelskim upozorenjima sirijskoj vojsci da će oni PZO sustavi koji budu djelovali po izraelskim zrakoplovima biti uništeni. S obzirom kako je iz priložene snimke izraelske vojske  vidljivo da se posada „Pancira“ nije nalazila na njemu, što znači da nije niti gađao izraelske zrakoplove,  proizlazi kako se izraelska vojska nije pridržavala datog obećanja. Još je neugodnije po rusku stranu to, da je Izrael tu snimku i službeno objavio, želeći time jasno prodemonstrirati vlastitu odlučnost u zaštiti svojih interesa u odnosu na proiranske vojne aktivnosti na sirijskom tlu, ma tko iza njih stajao.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like