Ruski strateški bombarderi Tu-22M3 dislocirani u Iran

16. kolovoza strateški bombarderi Tu-22M3 i „klasični“ bombarderi Su-34, uzletjevši iz zračne baze „Hamadan“ u Iranu s punim bojnim opterećenjem, izveli su zračni napad na objekte terorističkih skupina „Islamska država“ i „Jabhat-an-Nursa“ u regijama Aleppo, Deir ez-Zour i Idlib.

Uništeno je 5 velikih skladišta s oružjem, streljivom i gorivom, kao i kampovi za obuku militanata u naseljenim područjima Serekab, Al-bab, Alep i Deir-ez-Zour, 3 zapovjedna središta u područjima gradova Džafra i Deir-ez-Zor, kao i znatan broj islamista.

Uništena skladišta oružja i streljiva, kampovi obuke i zrakoplovna središta korištena su za islamističke snage koje djeluju na području Alepa. Sigurnosnu pratnju bombardera obavljali su zrakoplovi Su-30CM i Su-35C koji su poletjeli iz zrakoplovne baze „Hmejmim“ pokraj Latakije.

Ruski strateški bombarderi Tu-22M3 prebačeni su u treću taktičku zračnu bazu iranskog ratnog zrakoplovstva udaljenu 40-ak kilometara sjevero-istočno od grada Hamadan. Prethodno su poletjeli iz zračne baze Mozdok u sjevernoj Osetiji i premjestili su na mjesto svog novog baziranja na teritoriju Islamske Republike.

Tu-22M3 smješteni su u Iranu sukladno ranije potpisanom sporazumu i napadat će položaje terorističke skupine „Islamska država“ u Siriji. Let zrakoplova iz iranske zračne baze „Hamadan“ više je nego dvostruko kraći nego onaj s teritorija Ruske Federacije. Da bi stigao do ciljeva u području sirijske Palmire Tu-22M3 poljećući iz Rusije mora prijeći oko 2200 km, a iz Irana samo 900km. Zračna baza „Hamadan“ ranije je koristila ruskim ratnim zrakoplovima kao privremena baza tijekom provođenja njihovih operacija u Siriji.

Tajnik iranskog Visokog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shahmani izjavio je kako Iran stavlja na raspolaganje svoju infrastrukturu Rusiji za borbu protiv terorizma u Siriji, ukazavši pritom na strateško partnerstvo između dviju zemalja.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like