Ruski strateški bombarderi napali Rakku

Šest ruskih strateških bombardera Ty-22M3, koji su poletjeli iz baza na teritoriju Ruske Federacije, 11. kolovoza izvršilo je napade na položaje „Islamske države“ u zoni sirijskog grada Rakke.

Napadnuti su objekti „Islamske države“ jugo-istočno, sjeverno i sjevero-zapadno od Rakke, pričemu je uništeno veliko skladište naoružanja, tvornica za proizvodnju kemijskog oružja, kao i kamp s ISIL-ovim vojnicima, rečeno je u ruskom Ministarstvu obrane.

U vrijeme bombardiranja, strateške zrakoplove pratili su ruski lovci Su-30 SM i Su-35 S iz zrakoplovne baze „Hmeymim“, smještene u blizini sirijskog grada Latakije.

Strateški bombarderi Tu-22M3 8. kolovoza djelovali su po ciljevima „Islamske države“ u zoni Palmire, a prije toga napade su vršili 12,14 i 21. srpnja. To ukazuje na rusko intenziviranje korištenja strateških zrakoplova na sirijskoj bojišnici, koji su tamo prvi put djelovali u siječnju ove godine. Nakon potpisanog primirja od 27. veljače, njihove vojne aktivnosti bile su zaustavljene.

Grad Rakka, smješten na sjevero-istoku Sirije, pod okupacijom „Islamske države“ nalazi se od 2013. godine, a naziva se neslužbenim glavnim gradom te pseudo-državne tvorevine. U svibnju ove godine „Sirijske demokratske snage“, čiju glavninu čine postrojbe sirijskih Kurda, na inicijativu SAD-a i uz pomoć međunarodne koalicije zračnih snaga pod američkim vodstvom, započele su akciju oslobađanja tog grada, koja je u međuvremenu oslabila zbog nastojanja tih snaga za oslobađanjem sjevernog grada Manjiba preko kojeg se odvija glavna vojna i logistička opskrba Rakke.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like