Ruski PZO sustavi S-200 i „Buk“ srušili izraelski F-16 nad Sirijom

Sukobe u noći na 10. veljače, koji su izbili na sirijsko-izraelskoj granici, u Izraelu su nazvali „najozbiljnijim“ od 2011.g. i početka rata u Siriji. Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF), brigadni general Ronen Manelis, izjavio je, kako Izrael „proziva Iran za neposrednu odgovornost za incident“, navodi medij The Times of Israel.

„To je ozbiljan iranski napad na teritorij Izraela. Iran gura regiju u avanturu. Tko god bio kriv za ovaj incident, platit će cijenu“, kazao je izraelski general.

Prema informacijama tamošnjeg Ministarstva obrane, u vrijeme drugog napada izraelskih zračnih snaga na objekte sirijske vojske na sirijskom teritoriju, po izraelskim zrakoplovima djelovalo je 15-20 raketa „zemlja-zrak“. Niti jedna od njih nije pogodila cilj, rečeno je u izraelskom MO.

Ali pođimo redom:

U noći na subotu, izraelske zračne snage srušile su iransku bespilotnu letjelicu (dron), koja se, prema izraelskim informacijama, oko 4:30 sati probila u izraelski zračni prostor s područja Sirije. Preciznije, dron je navodno podignut sa sirijske zračne baze „At-Tiyas“ (T-4), u regiji Homs i upućen na izraelsku granicu, u zonu Golanske visoravni, a uništen je nad izraelskim teritorijem od strane helikopterta AH-64 Apache izraelskih zračnih snaga. Ostatci drona ukazuju da se radi o iranskoj letjelici, tvrdi izraelski vojni vrh.

Kao odgovor na taj napad, izraelsko zrakoplovstvo izvršilo je napad na iranske objekte na sirijskom teritoriju, nakon čega je sirijska vojska srušila izraelski vojni zrakoplov F-16 (sirijska agencija SANA govori o nekoliko srušenih izraelskih zrakoplova).





Navedeni izraelski vojni izvori iz IDF-a, priopćili su, kako su njihovi zrakoplovi u Siriji napali 12 ciljeva, između ostalog i tri postrojbe zračne obrane i četiri iranska vojna cilja u toj zemlji. Zbog protunapada protuzračnim raketama, na sjeveru Izraela oglasile su se i sirene za uzbunu, a iz istog je razloga u prekidu bio i zračni promet na sjeveru zemlje i u civilnoj zračnoj luci David Ben-Gurion u Tel Avivu, koji je u međuvremenu uspostavljen. Izraelsko zrakoplovstvo je tijekom jutra dva puta djelovalo po ciljevima u Siriji, a po njima je djelovao sirijski PZO sustav.

Nakon razmjene napada s obje strane granice, izraelski vojni vrh je izjavio da se „Iran i Sirija igraju vatrom“.

Sirijski odgovor:





Suprotno izraelskim tvrdnjama, sirijska vojska optužuje Izrael „za novi čin agresije“ zbog napada na sirijsku vojnu bazu, čije ime nije navedeno. Rečeno je, da su sirijske protuzračne snage uništile nekoliko izraelskih zrakoplova (izraelska vojska priznaje gubitak samo jednog zrakoplova koji je pao na sjever Izraela, u regiju Galileja, u kibuc Harduf, i zabio se u zgradu srednje škole).

Radi se o zrakoplovu F-16, kojeg u Izraelu nazivaju „Sufa“, a njegovi su se piloti katapultirali i trenutačno su smješteni u bolnici u gradu Haifi. Jedan od njih je u teškom stanju i nalazi se na operaciji, a drugi ima lakše ozljede, navode izraelski vojni izvori.

Kasnije tijekom dana, sirijski izvori potvrdili su postojanje dronova u njihovoj bazi T-4 u Homsu, ali za njih tvrde kako oni tamo postoje već nekoliko godina i služe u borbi protiv „Islamske države“, a ne Izraela, i da su veliku ulogu imali upravo u oslobađanju istočne Sirije od ISIL-ovih snaga. Operativni stožer savezničkih snaga sirijske vojske na terenu, opovrgava izraelske optužbe da je dron narušio izraelski zračni prostor i naziva ih lažima i „iskrivljenjem stvarnosti“.

Izraelska vojska tvrdi kako nije zainteresirana za eskalaciju stanja u Siriji, a zračne napade na tu zemlju naziva obrambenim aktivnostima, isprovociranim „činom agresije sa strane Irana“.

Čim je odgovorila sirijska vojska

Izraelski vojni izvori tvrde kako su njihove zrakoplove u sirijskom zračnom prostoru napali raketni sustavi sovjetske ili ruske proizvodnje S-200 i „Buk“ (po NATO kvalifikaciji SA-5 i SA-17). Pri tom je negirano da je u napadu na izraelske zrakoplove sudjelovala ruska vojska. Međutim, nije rečeno je li izraelska vojska aktivirala postojeći komunikacijski kanal s ruskim vojnim zapovjedništvom u Siriji, koji djeluje od jeseni 2015.g.

Moskva je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog izraelskih zračnih napada u Siriji i poziva sve uključene strane na suzdržanost i izbjegavanje bilo kakvih poteza koji bi mogli dovesti do usložnjavanja stanja. Pri tom Rusija poziva na uvažavanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Sirije i drugih zemalja regije, kazano je u ruskom MVP-u. U istom priopćenju je naglašeno, kako je stvaranje ugroza za živote i sigurnost ruskih vojnika u Siriji apsolutno nedopustivo.

Pojedini izraelski mediji navode kako se izraelska vlada obratila Rusiji s pozivom na smanjenje napetosti i skorom riješenju pograničnog incidenta („Y-net“)

S druge strane, Iran smatra glupošću izraelske tvrdnje o obaranju iranskog drona poslanog u Izrael sa sirijskog teritorija. To je danas  izjavio  glasnogovornik iranskog MVP-a Bahram Qasemi na televiziji Press TV.  dodavši kako su te tvrdnje smiješne da bi se na njih uopće odgovaralo „jer u Siriji djeluju samo iranski vojni savjetnici na poziv zakonite i službene vlade“.

Upravo maloprije iz Izraela je stigla je vijest kako su o stanju u Siriji telefonski razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i izraelski premijer Banjamin Netanjahu. Izraelski premijer je nakon razgovora priopćio, kako je ruskom čelniku tijekom razgovora ukazao na „pravo i obvezu“ izraelske države na zaštitu od napada sa sirijskog teritorija, citirala je Netanjahua njegovo glasnogovorništvo. Oboje vođa su se usuglasila oko nastavka međusobne suradnje njihovih vojski za izbjegavanje sukoba, tvrde izraelski medijski izvori.

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like