Ruski Glavni stožer: Sav europski dio Rusije bit će na meti „Tomahawka“ iz Poljske (Video)

Svi strateški objekti europskog dijela Rusije bit će na nišanu, ukoliko američki sustav proturaketne obrane u Poljskoj bude osnažen krstarećim raketama „Tomahawk“, izjavio je 26. travnja zapovjednik Glavnog stožera ruskih oružanih snaga general Valerij Gerasimov na VI. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti.

Prema njegovim riječima, razmješteni sustavi PRO NATO saveza, koji su podignuti na razinu načelne operativne spremnosti, jesu jedan od čimbenika povišenja napetosti u Europi.

„U njihov sastav ulazi kopneni proturaketni sustav „Aegis Ashore“ u Rumunjskoj, forsiraju se radovi na razmještaju američkih proturaketa u Poljskoj do 2018. godine. Na bazi PRO u Rumunjskoj razmješteni su univerzalni lanseri, s kojih se mogu obavljati lansiranja ne samo proturaketa već i krilatih raketa „Tomahowk“. Takvi lanseri se planiraju postaviti u Poljskoj. Kao rezultat toga, na nišanu krilatih raketa našli bi se svi strateški objekti u europskom dijelu Rusije“, izjavio je general Valerij Gerasimov i naglasio, da Rusija uvodi mjere kako bi zaštitila vlastitu sigurnost.

„Ali glavno je to, da Europa od razmještaja elemenata PRO neće biti sigurnija“, kazao je zapovjednik ruske vojske. Također je kazao kako je glavni problem sigurnosti suvremene Europe u tome, da se „povjerenje između Zapada i Rusije katastrofalno smanjilo“ i da se pitanja sigurnosti EU već odavno razmatraju  odvojeno od sigurnosti Rusije „iako se nalazimo na istom kontinentu“. General je dodao kako između Rusije i EU već odavno nema ideoloških zapreka, a da zajednički izazovi i ugroze neprestano rastu.

Geopolitika.News podsjeća kako SAD već više od 10 godina razvija svoj globalni sustav proturaketne obrane, što izaziva veliku zabrinutost i protivljenje Rusije i Kine, koje smatraju kako to može dovesti do narušavanja globalne strateške ravnoteže snaga, a što u konačnici samo vodi u novu utrku u naoružanju. S druge strane, Washington je, razvijajući svoj globalni sustav, uvijek polazio od navodne ugroze koju za njega i njegove saveznike predstavlja Iran i Sjeverna Koreja. Naravno da Moskva i Peking u takva obrazloženja nisu nikada povjerovali, kao što u to ne vjeruje niti golema većina svjetskih analitičara, uključno i onih Zapadnih. Ali u kontekstu naraslih napetosti između Zapada i Rusije proteklih nekoliko godina, potreba oko izgradnje tih sustava na Zapdu se više niti ne propitkuje, već je čitava stvar, iako vrlo skupa, uzeta zdravo za gotovo.  Također ćemo  napomenuti kako je američka krstareća raketa „Tomahawk“ proizvedena 1983. godine i da ima domet do 2 i pol tisuće kilometara.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like