Ruski Glavni stožer OS: isporučujemo nove sustave PRO Siriji

Glavni stožer ruske vojske izvjestio je u srijedu, 25. travnja, o svojim planovima za skoru isporuku Siriji novih sredstava za protuzračnu obranu, kao i obuci sirijskih stručnjaka.

„Ruski instruktori nastavljaju s obukom sirijskih vojnika, a također će pružiti pomoć za ovladavanje novim tipovima protuzračne obrane, čija će se isporuka izvršiti u bliže vrijeme“, izjavio je zapovjednik Glavnog operativnog zapovjedništva ruske vojske general Sergey Rudskoy. Uz pomoć ruskih stručnjaka uspostavljena su i modernizirana i postojeća sredstva sirijske PZO, kazao je ruski general, dodavši, kako je tijekom napada na Siriju 14. travnja, glavnina preciznog oružja zapadne koalicije uništena starijim sustavima PZO sovjetske proizvodnje: „Pancir“, „Strijela-10“, „Buk“, S-125, „Osa“ i „Kvadrat“. Samo na prostoru oko glavnog grada Damaska i obližnje 4 zrakoplovne baze, sirijska PZO, razmještena u 5 zona istočno i zapadno od Damaska, srušila je 46 krstarećih raketa zapadnih saveznika.

„Sirijsko Ministarstvo obrane detaljno je proanaliziralo rezultate proturaketnog napada. Na temelju toga već je izvršen i niz promjena u sustavu PZO te zemlje, što će još više povećati njezinu učinkovitost“, izjavio je general Rudskoy.

Podsjećamo: upravo je ruski general Sergey Rudskoy još na dan savezničkih napada na Siriju prvi obznanio mogućnost ruske isporuke Siriji sustava PZO S-300. Njegove riječi naknadno je potvrdio i ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, naglasivši, kako Rusija više nema nikakvih moralnih obveza za neisporuku sustava S-300 Siriji, što je ranije odbijala učiniti temeljem zamolbi „partnerskih zemalja zbog moguće destabilizacije tog prostora“ (zamolba SAD-a, a vjerojatno i Izraela) iako se radi o klasičnom obrambenom oružju. Najave o ruskoj skoroj isporuci S-300 Siriji izazvale su nezadovoljstvo Izraela, koji je najavio njihovo uništenje u slučaju da budu upotrebljeni po izraelskim zrakoplovima.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like