Ruski brodovi iz baze Tartus počeli vojne vježbe: nadlijeću ih američki i izraelski špijunski zrakoplovi

Ruski vojni brodovi, stacionirani u pomorskoj bazi te zemlje u sirijskom sredozemnom gradu Tartusu, jučer su isplovili iz te baze u sirijske teritorijalne vode s ciljem izvođenja vojne vježbe s uporabom raketnih sredstava.

Kako je jučer izvjestila tvrtka Image Satellite International (ISI), koja koristi satelitske snimke, ruski brodovi napustili su bazu u Tartusu, a ISI je objavio i snimke koje o tome svjedoče, jednu od kojih su učinili i jučer. Na njoj se vidi kako u bazi nema niti jednog broda, već je usidrena samo jedna ruska podmornica. Pri tom se na snimci bez objavljenog datuma vidi kako se u bazi nalaze vojni brodovi i dvije podmornice.  Naime, paralelno s objavom te informacije, kazano je kako ruski brodovi napuštaju bazu jer se očekuje raketni napad na nju.

Međutim,  naravno da Rusi ne napuštaju svoju bazu i da je sve to samo medijsko-propagandni trik. Tako podsjećamo kako je još 10. travnja objavljeno upozorenje o izmjenama pravila i osiguranja preleta zrakoplova i navigacijskih informacija (NOTAM) u ciparskoj zoni Sredozemnog mora. Navedeno je kako se na sirijskom priobalju, ispred Tartusa,  11.-12., 17.-19. i 25.-26. travnja izvode vojne vježbe ruske pomorske flote s uporabom vatrenog oružja. Zbog toga će ta zona navedenih dana, u vremenu od 7:00 do 15:00 sati biti zatvorena, a preleti ispod 20 tisuća metara zabranjeni.





Vojne vježbe ruskih brodova počele su jučer i odmah su privukle pozornost američkih obavještajnih struktura. Tako su blogeri, koji prate letove zrakoplova, nad zonom izvođenja vojne vježbe registrirali američki špijunski zrakoplov. Aktivisti CivMilAir-a priopćili su kako je američki špijunski zrakoplov P-8A Poseidon dva sata letio na visini od 7-8 kilometara uzduž sirijske obale i objavili su smjer njegovog leta, koji je prošao u blizini zone izvođenja vojne vježbe ruskih brodova.

Foto: kurs američkog špijunskog zrakoplova P-8A Poseidon





Danas su u zoni vojnih vježbi blogeri CivMilAir-a evidentirali špijunski zrakoplov Gulfstream G550, koji pripada izraelskim zračnim snagama. On je letio nad istočnim dijelom Sredozemnog mora, nakon čega se vratio u Izrael.

Foto: izraelski špijunski zrakoplov Gulfstream G550

Jučer su blogeri uočili još jedan američki špijunski zrakoplov ali u drugoj zoni toga prostora. Radi se o Boeingu E-3 Sentry (AWACS), koji je letio nad turskim teritorijem.

Foto: američki špijunski zrakoplov Boeing E-3 Sentry (AWACS)

CivMilAir također je objavio kako je u rusku zračnu bazu Hmeymim u Siriji jučer sletio ruski vojni transportni zrakoplov Il-76. On je danas, rano u jutro, iskrcavši teret napustio Siriju.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like