Ruske snage otvorile vatru na izraelske zrakoplove

Ruske snage u Siriji otvorile su vatru na izraelske vojne zrakoplove u najmanje dva navrata, što je nagnalo premijera Izraela, Benjamina Netanyahua da zatraži poboljšanje operativne koordinacije s Moskvom, javljaju u današnjem izvješću naznačajnije izraelske dnevne novine Yedioth Ahronoth.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov je na pitanje o navodnim incidentima odgovorio: ”U ovom slučaju, izraelska novinska izvješća daleko su od realnosti.”

Ipak, izraelski novinari u svojim bilješkama, nakon što ih je u kratkom telefonskom razgovoru Netanyahu izvijestio o jučerašnjim razgovorima u Moskvi s predsjednikom Vladimirom Putinom, tvrde kako je Netanyahu rekao ”da je bilo problema” vezanih uz slobodu djelovanja izraelske vojske u Siriji. Nije naveo nikakve detaljnije informacije, ali rekao je: ”Ukoliko se ne bavite napetostima, one bi se mogle razviti u nešto ozbiljnije.”

Neimenovani izvor izvješća za Yedioth Ahronoth ne navodi datume i lokacije o dva incidenta, niti navodi jesu li izraelski zrakoplovi pogođeni u razmjeni vatre.

Rusija je pokrenula vojnu intervenciju u Siriji u rujnu prošle godine, kako bi pomogla Damasku u sada već pet godina dugom sukobu.
Neovisno o tom novinskom izvješću, izraelska televizija Kanal 10 izvještava kako je ruski vojni zrakoplov prošlog tjedna prišao izraelskom uz mediteransku obalu Sirije, međutim nije se dogodio nikakv sukob između njih.

Glasnogovornik izraelske vojske odbio je komentirati izvješće, a odgovori na upite po ovom slučaju nisu pristigli niti iz ureda premijera Netanyahua, niti ruskog veleposlanstva u Izraelu.
Izrael je priznao kako je bombardirao položaje u Siriji više desetaka puta kako bi spriječili dostavu oružja gerilcima Hezbollaha iz Libanona, nisu gubili vrijeme te su otvorili operativnu ”vruću liniju” s Moskvom kako bi izbjegli slučajnu razmjenu vatre s ruskim interventnim snagama u Siriji.





Netanyahu je jučer pred TV kamerama u Moskvi rekao Putinu: ”Došao sam ovamo s jednim ciljem – da ojačamo sigurnosnu koordinaciju između nas kako bismo izbjegli nesretne slučajeve, nesporazume i nepotrebna sučeljavanja.”

Očito aludiravši na Siriju, Putin je rekao: ”Mislim da postoje razumljivi razlozi za ove intenzivne kontakte (s Izraelom), imajući u vidu složenu situaciju u regiji.”

Prema Yedioth Ahronoth-u, pitanje ruskog otvaranje vatre na izraelske vojne zrakoplove prvi put je pred Putine iznio izraelski predsjednik Reuven Rivlin, koji je Moskvu posjetio 15. ožujka. Tada je, prema Yedioth Ahronoth-u, Putin odgovorio da ne zna za te incidente.





Izvor: Reuters

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like