Ruska vojna policija ušla u grad Dumu

I dok svjetska javnost iščekuje skori napad američkih raketa po još nepoznatim sirijskim ciljevima, stanje na terenu, na prostoru Istočne Gute, u potpunosti se stabilizira i sirijska ga vojska stavlja pod svoj puni nadzor.

Nakon što je danas sirijska vojska uspostavila potpuni nadzor nad gradom Dumom, posljednjim islamističkim uporištem  na teritoriju Istočna Guta, a time i nad tim čitavim prostorom, u Dumu su ušle postrojbe ruske vojne policije, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane. One će biti „jamac provedbe pravnog poretka“. Također je priopćeno kako se stanje u tom gradu normalizira.

Grad je u potpunosti pod nadzorom sirijske vojske, nad njim se od jutros vije sirijski državni stijeg, a sukladno postignutom sporazumu uz potporu ruskog Centa za pomirbu sukobljenih strana, iz grada je uspješno evakuirano više od 165 tisuća ljudi i oslobođeno 250 taoca koji su bili u rukama islamista. Trenutačno se iz grada evakuiraju preostali borci radikalne organizacije „Jeish al-Islam“, koji su ruskim vojnicima predali više od 400 komada različitog oružja, minobacača, snajpera, jurišnih pušaka, … Do sada je grad ukupno napustilo njih 4 tisuće, a s obiteljima se prevoze autobusima na sjever Sirije. Posljednjih dana gotovo da i nije bilo sukoba na tom prostoru, sada se izvlače posljednji ostatci islamističkih boraca i stanje u prigradu Damaska u potpunosti se stabiliziralo, navode ruski vojni izvori.

Grad Duma dugo vremena je bio posljednje uporište islamističkih organizacija u Istočnoj Guti, prostoru nedaleko od glavnog grada Damaska. Taj su teritorij islamisti držali još od 2012.g., a iz njega su vršeni napadi na državne zgrade i na civilne kvartove u Damasku, što je primoravalo sirijsku vojsku da na tom prostoru koncentrira značajan dio svojih vojnih efektiva, koje je, u suprotnom, mogla koristiti na drugim bojišnicama u zemlji.

Prema procjenama mnogih analitičara, sirijska vojska sada će se usmjeriti na slamanje krajnje južne i puno manje pobunjeničke zone od Istočne Gute – Deraae, na granici s Izraelom. Međutim, kako je u međuvremenu eskalirala kriza oko navodne uporabe kemijskog oružja u Dumi od strane sirijske vojske (kako smatra SAD, a Rusija i sirijska vlada oštro demantiraju), ta će akcija vjerojatno pričekati smanjenje napetosti između SAD-a i Rusije po tom pitanju.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like