RUSIJA I SLUŽBENO PREDLAŽE UČLANJENJE IRANA U ŠANGAJSKU ORGANIZACIJU ZA SURADNJU

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i službeno namjerava na dnevni red Vijeća ministara vanjskih poslova Šangajske organizacije za suradnju postaviti pitanje o učlanjenju Irana u tu organizaciju, izjavio je medijima u utorak, 24. svibnja, posebni izaslanik ruskog predsjednika Putina pri toj organizaciji Bahtier Hakimov.

„Mi podsjećamo na aplikaciju Irana, a gledano strogo kronološki, prva aplikacija Irana podnešena je 2006. godine. Ali službeno i profesionalno ispunjenu aplikaciju Teheran je podnio 2008. godine. Zbog toga postoji opće razumijevanje kako je Iran – stvarni kandidat za priključenje ŠOS u formi službenog, punopravnog člana“, izjavio je Hakimov medijima, dodavši, kako „računajući da se sankcije (Iranu, op.a.) ukidaju, prepreka za to ne vidimo“.

Podsjećamo kako statut ŠOS-a ne dozvoljava prijam u punopravni članstvo te organizacije državama koje su pod udarom međunarodnih sankcija (ne jednostranih već odobrenih od VS UN-a). Iranu su međunarodne sankcije službeno ukinute sredinom siječnja 2016. godine i formalnih zapreka za njegov prijam više nema.

Šangajska organizacija za suradnju sve je moćnija organizacija, neformalno predvođena od strane Moskve i Pekinga kao njezinih osnivača. Mnogi svjetski analitičari sve je više doživljavaju i kao pandam NATO savezu i Zapadu općenito, iako ona formalno ne predstavlja vojno savezništvo. Međutim, posljednjih godina, sukladno povišenju globalne napetosti i antagonizma na relaciji Istok – Zapad, ŠOS sve više intenzivira i vojne oblike suradnje, najviše kroz izvođenje sve češćih i većih zajedničkih vojnih vježbi, a poglavito kroz donošenje zajedničkih mjera i koordinacije za suprostavljanje međunarodnom terorizmu i islamističkom ekstremizmu.

Valja podsjetiti i na to, kako je nedugo nakon osnivanja ŠOS-a i Washington zatražio članstvo u toj organizaciji, pravilno percipirajući njezin veliki potencijal i potencijalnu ugrozu svojim interesima. Međutim, Rusija i Kina američku su molbu odbacile jer se i sama inicijativa njezinog stvaranja rodila iz osjećaja slabosti i ugroženosti tih dviju država krajem 90-ih godina prošlog stoljeća u odnosu na SAD, kao pobjednika u Hladnom ratu koji, nakon toga, nije odustao od želje za uspostavom globalne dominacije.

Trenutačno, u članstvo ŠOS ulaze: Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, a u ljeto prošle godine procedura prijama u punopravni status odobrena je i Indiji i Pakistanu (ratifikacija njihovog prijama u tijeku je u parlamentima zemalja članica, a što predstavlja puku formalnost). Status promatrača imaju još i Bjelorusija, Mongolija, Iran i Afganistan.





Predstojeći samit Šangajske organizacije za suradnju održat će se u lipnju ove godine, u uzbekistanskom glavnom gradu Taškentu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like