Rusija proširuje svoju pomorsku bazu u sirijskom Tartusu

Glavnina ruske vojske već je povučena iz Sirije, ali Rusija je definitivno postigla što je htjela. Osim spašavanja vlade Bashara Asada u Damasku i vojne pobjede sirijske vojske nad „Islamskom državom“ (zasluge tome pripadaju i kurdskim snagama uz potporu međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a) te omogućavanja starta ozbiljnih političkih pregovora o budućnosti te zemlje koja je, sada je to već posve jasno, de facto osigurala svoju teritorijalnu cjelovitost, Moskva je učvrstila i svoj vojno-strateški položaj u Siriji ali i znatno šire.

A da Rusija ima itekako velike ambicije  u bliskoistočnoj regiji, svjedoči i današnja vijest, prema kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin, u ruski parlament Dumu (Donji dom) dao na razmatranje konačni sporazum sa Sirijom, o proširenju teritorija ruske vojne baze u sredozemnoj luci Tartus (ona do sada, zapravo, i nije bila klasična pomorska baza već punkt za materjalno-tehničku pomoć ruskim brodovima koji plove Sredozemljem). Taj dokument potpisan je u Damasku u siječnju ove godine.

U njemu se, također, regulira pitanje o neometanom ulasku ruskih vojnih brodova u teritorijalno more Sirije, njezine unutarnje vode, kao i sirijske luke.

Podsjećamo također, da je Rusija sa Sirijom ove godine potpisala sporazum prema kojem će zrakoplovna baza Hmeymim pokraj grada Latakije, u istoimenoj sjevero-zapadnoj sirijskoj regiji, postati stalna ruska zrakoplovna baza, na rok od 49 godina, nakon kojeg se, ukoliko jedna od strane na odluči drukčije, on automatski produljuje.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like