Rusija Kini počela isporučivati suvremene PRO sustave S-400 „Triumf“

Rusija je počela s isporukama Kini svog suvremenog proturaketnog i protuzračnog sustava S-400 „Triumf“ sukladno ugovoru između dviju zemalja iz 2014. godine, priopćio je ruski TASS pozivajući se na izvor iz ruskog federalnog sustava za vojno-tehničku suradnju s drugim državama.

„Realizacija ugovora je počela, prve količine već su otpravljene u Kinu“, izjavio je neimenovani izvor.

U sklopu prvog kontingenta nalazi se zapovjedni punkt, radarska postaja, izvor energetskog napajanja i pomoćna oprema, rezervni dijelovi, instrumenti i drugi elementi tog sustava.

Potpisani ugovor s Kinom ne uključuje prodaju ruske tehnologije, niti licencu za proizvodnju tog sustava u Kini. Isti izvor također je izjavio kako je Rusija prošle godine izvršila obuku grupe kineskih vojnika koji će opsluživati kupljeni sustav S-400.

Podsjećamo: Rusija je prije dvije godine i s Indijom sklopila ugovor o isporuci PRO S-400 u vrijednosti od cca 1  200 000 000 dolara, a upravo vodi aktivne pregovore i s Turskom glede istog posla. Također, prošlo ljeto, sporazum o isporuci S-400 Rusija je potpisala i sa Saudijskom Arabijom.

Paralelno s ispunjavanjem obveza preuzetih iz kupoprodajnih ugovora s inozemnim kupcima, ruska vojska aktivno razmješta nove S-400 i za vlastite potrebe, bilo da se radi o zamjeni starijih tipova S-300, bilo da ih postavlja na nova mjesta dislokacije, poput onih, od prije desetak dana, dopremljenih na poluotok Krimu, bilo na području ruskog krajnjeg Dalekog istoka –Kmačatki i Kurilskim otocima.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like