RUSIJA I KINA ULOŽILE PROSVJED UN-U ZBOG AMERIČKOG RAZMJEŠTAJA SUSTAVA THAAD U J. KOREJI

Ruska i kineska vlada uputile su UN-u službeno prosvjedno pismo glede razmještaja američkog PRO sustava THAAD u Južnoj Koreji. Dvije zemlje tu nakanu nastoje spriječiti neovisno o tome što je odluku o njegovom razmještaju donjela vlada u Seulu.

Na regionalnom forumu zemalja ASEAN po pitanjima sigurnosti, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi otvoreno je svom južnokorejskom kolegi Yun Byungu izrazio kinesko nezadovoljstvo glede razmještaja THAAD sustava, koji je doveo do gubitka nepovjerenja između dviju zemalja.

Južnokorejski medij WS PRESS piše, kako Južna Koreja mora razmisliti o tome da su zbog razmještaja sustava THAAD moguća i raznoglasja unutar same zemlje, kao i pretenzije sa strane drugih država. Sadašnje kineske aktivnosti, navodi medij, već su izišle iz okvira prihvatljivosti. Neovisno o višekratnim uvjeravanjima Seula o tome kako je taj potez usmjeren isključivo na obranu zemlje i kako ne predstavlja ugrozu za Kinu i Rusiju, kineska strana kategorički odbacuje takva obrazloženja i izdiže problem na diplomatsku razinu. To znači kako Rusija i Kina neće slušati bilo kakva objašnjanja sa strane Južne Koreje, navodi južnokorejski medij.

Kina je na regionalnom forumu otvoreno demonstrirala prijateljske odnose sa Sjevernom Korejom, kao da je time željela izvršiti pritisak na Seul. „Međutim, kineska strana mora znati kako je glavni razlog razmještaja PRO THAAD sjevernokorejsko nuklearno oružje i njezine raketne provokacije. Ukoliko Sjeverna Koreja ne bi vršila takve aktivnosti, ni Južna Koreja ne bi planirala korištenje THAAD-a za obranu zemlje“, navodi WS PRESS.

Ruski i kineski predsjednici još su 25. lipnja potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj se govori o „zabrinutosti zbog proturaketnih sustava“ i „negativnom utjecaju globalnog (američkog, op. IM.) strateškog proturaketnog sustava, razmještanog na jednostranoj osnovi, po međunarodnu zajednicu, stratešku ravnotežu, stabilnost i sigurnost regije“. U deklaraiji stoji i to da su Rusija i Kina „kategorički protiv (tog, op. IM) proturaketnog sustava“.

WS PRESS na kraju navodi kako je nužno utočniti u čemu se sastoji bit problema u svezi razmještaja THAAD sustava: njegovom iskorištavanju za blokiranje Rusije i Kine u okviru ekspanzionističke politike SAD-a, ili obrambenoj strategiji Južne Koreje kao odgovoru na provokacije Sjeverne Koreje.





„I unutar Južne Koreje jako je puno onih koji se protive razmještaju sustava THAAD. … Međutim, diplomatski pritisci Kine, uz ignoriranje objašnjenja Južne Koreje, ne mogu se smatrati ispravnim smjerom u međudržavnim odnosima“, navodi južnokorejski medij.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like