Rusija, Kina i Iran dostavili zajednički projekt o istrazi „afere Skripal“

Geopolitika.news već duže vrijeme ističe kako je u svijetu već na djelu nova polarizacija odnosa po načelu Istok-Zapad i da više ne postoji unipolarni ili svijet s isključivom, globalnom američkom dominacijom, kako je to bilo od raspada SSSR-a do pokretanja ukrajinske krize krajem 2013. godine.  O tome, između ostalog, najbolje svjedoči i slijedeća vijest:

Rusija, Kina i Iran jučer su na sudište međunarodne organizacije za zabranu korištenja kemijskog oružja u Haagu dostavile zajednički projekt (plan) za riješenje, odnosno zajedničku istragu „afere Skripal“. Ruski predstavnik pri toj organizaciji Aleksandar Shulgin, na njezinom jučerašnjom zasjedanju je izjavio slijedeće: „Danas je na sudu izvršnog vijeća (spomenute organizacije) predstavljen naš, s Iranom i Kinom zajednički projekt riješenja. Njegova bit … su dvije stvari – otvaranje procesa zajedničke rusko-britanske istrage za razjašnjenje svih pitanja vezanih uz optužbe na adresu Ruske Federacije… I drugi važan element – poziv … glavnom direktoru tehničkog vijeća za poduzimanje svih nužnih mjera za omogućavanje takvog zajedničkog posla.“

„Afera Skripal“ ponovo je izbila u prvi plan nakon prekjučerašnje objave iz britanskog vojnog laboratorija za kemijska istraživanja, kako oni nisu u stanju utvrditi iz koje zemlje potječe kemijski otrov kojim su u Velikoj Britaniji otrovani otac i kćer Skripal.

Podsjećamo: Velika Britanija, SAD i veliki dio članica EU su zbog optužbi Londona kako iza trovanja Skripala stoji Rusija, protjerale, svaka prema svojoj procjeni, određeni broj ruskih diplomatskih predstavnika i tehničkog osoblja. Rusija je uzvratila istom ili sličnom mjerom. Međutim, važno je primjetiti kako “atlantska solidarnost” i nije ispala toliko čvrsta koliko je London prvotno očekivao i u što je uložio puno truda posredstvom svojih veleposlanika u spomenutim zemljama. Mjere većine  europskih država su više simboličke prirode, a pojedine su i odbile protjerivati ruske diplomate bez predočenja konkretnih dokaza o ruskoj umješanosti i krivnji. Američko-britanski primjer odbile su slijediti i važne zemlje poput Izraela, Kine, Turske, Japana i Indije, kao i glavne arapske zemlje. Ali u svakom slučaju, ova afera je još daleko od svog rasvjetljavanja (ako do njega ikada i dođe, poput brojnih sličnih afera na britanskom tlu za koje je u naprijed optužena Rusija), te će, sasvim sigurno, još dugo opterećivati američko-britanske odnose s Rusijom.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like