Rusija i Indija razmatraju međusobnu trgovinu u nacionalnim valutama

Vlade Rusije i Indije vode pregovore o financiranju poslova u vojnoj sferi u nacionalnim valutama

Tu informaciju objavio je indijski medij The Economic Times, pozivajući se na visoke službenike iz indijske vlade.

Do sada su se ugovori iz obrambene sfere između dviju zemalja sklapali u američkim dolarima. Međutim, nakon sankcija koje je američko Ministarstvo financija uvelo protiv ruskog državnog izvoznika naoružanja „Rosoboroneksport“-a, sklapanje poslova u prijašnjem formatu pokazalo se složenijim.

Navodi se, kako su već bile blokirane indijske uplate u iznosu više od 100 milijuna dolara, a još je pod upitnikom i mogućnost uplate u iznosu od 2 milijarde dolara. Zato su Rusija i Indija obavile niz pregovora po toj temi, razmatrajući prijelaz na otplatu ugovornih obveza u nacionalnim valutama.

Kao jedna od mogućih varijanti riješenja problema razmatra se sklapanje ugovora u rubljima i rupijima po tečaju vezanom uz neku od međunarodnih valuta (npr. spominje se i singapurski dolar).

Koliko god je američka odluka usložnila poslovanje ruskog izvoznika naoružanja, toliko ona, dugoročano gledano, ima negativane posljedice i po same SAD koje time same umanjuju dominantnu ulogu svoje valute u međunarodnoj trgovini. Jer, ne zaboravimo, zbog sankcijske politike (vrlo često jednostrane – američke) ne samo Rusija, već i brojne druge velike zemlje poput Kine, Turske, Indije, Irana…, intenzivno pregovaraju o prijelazu na nacionalne valute u međusobnoj trgovini, uključno i onoj najvažnijoj – energetskoj, u kojoj petrodolar ima dominantnu ulogu i temelj je snage i globalnog utjecaja američkog gospodarstva.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like