Rusija formira tri nove divizije kao odgovor na pojačanu prisutnost NATO snaga

Rusija će postaviti dvije nove divizije na zapad i jednu na istok, kao protutežu povećanoj vojnoj prisutnosti NATO saveza u blizini ruskih granica, najavio je ruski ministar obrane Sergey Shoigu.

”Ministarstvo obrane poduzima niz mjera kako bi odgovorili na gomilanje NATO snaga na ruskim granicama,” izjavio je Shoigu u srijedu. ”Prije kraja godine, formirat ćemo dvije nove divizije u zapadnoj i jednu u južnoj vojnoj oblasti.”

Već je ranije bilo izvješća u ruskim medijima kako će tri nove divizije, sa po 10.000 vojnika svaka, biti smještene u Rostovu-na-Donu, te u regijama Smolensk i Voronezh.

NATO je poslao dodatne trupe u Poljsku, baltičke države i drugdje u blizinu ruskih granica, uz tvrdnju kako je razmještaj novih snaga nužan kako bi se osnažilo povjerenje istočnih zemalja-članica suočenih s ”ruskom agresijom.”

Navodna agresija je obrazložena primjerom Krima, koji se odvojio od Ukrajine nakon puča u Kijevu. Bivša ukrajinska regija izjasnila se na referendumu za priključenje Rusiji, što su nova ukrajinska vlada i njezini zapadni saveznici opisali kao nelegalnu aneksiju uz pomoć vojne sile.

Moskva je odbacila njihove navode te izjavila kako njihov savez koristi političku krizu u Ukrajini kako bi opravdao svoje postojanje, igrajući na staru kartu zastrašivanja od Ruske ”prijetnje.”





Tijekom sastanaka na visokoj razini u ministarstvu, Shoigu je također rekao kako Rusija podiže na višu razinu uvježbavanje vojske i proizvodnju napredne vojne opreme kao odgovor na prijetnju NATO saveza.

Izvor: RT

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like