Rusi testiraju rakete za novi sustav PRO S-500 (Video)

Geopolitika.News nedavno je izvjestila o intenzivnim pregovorima koji se vode između Rusije i Turske, o kupovini ruskog PRO i PZO sustava S-400. Pa iako smo skeptični glede uspjeha realizacije tog posla, ne samo zbog činjenice da taj sustav nije kompatibilan s NATO sustavima takvog tipa (a Turska je članica NATO saveza), već puno više zbog činjenice što Rusija taj sustav vrlo rijetko izvozi jer on i dalje predstavlja okosnicu njezinih vojnih snaga po pitanju zračne obrane, to ne znači kako do zaključivanja ugovora ne može doći. Rusija je tek prošle godine izvezla S-400 Kini i potpisala ugovor o njegovoj isporuci Indiji, vrijedan nešto više od milijardu dolara. Međutim, obje te države su bliski politički partneri Ruske Federacije, ali i tradicionalni veliki kupci njezinog naoružanja, što sa Turskom nikako nije slučaj. Osim toga, Rusija i Turska, iako po tom pitanju surađuju, imaju prilično različite stavove i oko sirijske budućnosti. Međutim, pišući o temi eventualne turske kupovine S-400 (ili bolje reći ruske prodaje Turskoj jer se tome protive različiti utjecajni krugovi iz ruskog političkog i vojnog vrha, dok ga, razumljivo, podupire vojno-industrijski kompleks koji taj sustav proizvodi), naglasili smo kako do realizacije kupoprodaje može doći u slučaju da Rusi ubrzo završe ispitivanja suvremenog PRO sustava nove generacije  S-500 i njime započmu zamjenu starijeg S-400.

A upravo je o tome danas, 24. travnja, u intervjuu ruskom časopisu „Nacionalna obrana“, govorio Pavel Sozinov – glavni konstruktor vojno-industrijskog koncerna „Almaz-Antei“. Kazao je, kako se nove rakete, namjenjene za sustav nove generacije protuzračne i proturaketne obrane S-500, upravo testiraju na poligonima.

Sozinov je izjavio, kako temeljne komponente tog sustava danas prolaze uspješna testiranja i da se vrše lansiranja novih raketa. Ruski koncern je sačinio prosudbu razvoja sredstava za zračno-svemirski napad u slijedećih 25 godina, zaključivši, kako sustav S-500 mora biti u stanju  suprostaviti se tim sredstvima, koja se mogu razviti  tijekom tog razdoblja. Radi se o sposobnosti presretanja ciljeva u višim, zračno razrjeđenim slojevima atmosfere, stotine kilometara iznad zemlje.

S-500 dio je nove generacije raketnih sustava „zemlja-zrak“. Radi se o univerzalnom sustavu dalekog dometa i visinskog presretanja, s povišenim potencijalom proturaketne obrane, sposoban presretati i balističke rakete. Njegova sposobnost ogleda se i u mogućnosti presretanja tzv. aerodinamičnih ciljeva (zrakoplova i helikoptera), kao i krstarećih raketa. Radijus učinkovitosti tog suvremenog sustava iznosi 600 kilometara, a istodobno može uništiti do deset balističkih nadzvučnih ciljeva koji lete brzinom do 7 kilometara u sekundi, a također i bojeve glave hiperzvučnih raketa. Po svojim karakteristikama S-500 će značajno nadvisiti postojeći sustav S-400,  koji je sada dominantan unutar obrambenog sustava ruskih OS, a također i njegovog američkog konkurenta Patriot Advanced Capability 3.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like