„Rosneft“, BP i ENI ulaze u zajedničke „povijesne poslove“, a „Gazprom“ i kineski CNPC utočnili uvjete isporuka ruskog plina

Nastavljamo s najvažnijim vijestima iz svijeta energetike. Danas je to svakako ona koja se odnosi na dogovor ruskog naftnog diva „Rosneft“ i jedne od najvećih globalnih energetskih tvrtki, britanskog BP-a, o zajedničkoj eksploataciji Yamalsko-Nenecke regije na ruskom Arktiku. Taj je dogovor zanimljiv s aspekta Zapadnih sankcija protiv Rusije, prije svega onih ljetošnjih, američkih, koji se odnose na ruski energetski sektor i inozemne tvrtke koje s njim surađuju po pitanju projekata usmjerenim na izvoz ruske nafte i plina u Europsku uniju.

Bilo kako bilo, današnja vijest se odnosi na projekt u ruskom Yamalu, čija „njedra“ skrivaju, prema procjenama, više od 880 milijardi metara kubičnih plina. U tom projektu „Rosneftu“ pripada većinski udio od 51%, a BP-ju 49%, dok poslove marketinga za naftu i plin preuzima „Rosneft“. Konačan sporazum oko ovog projekta očekuje se nakon polučenja nužnih suglasja od strane regulatora, stoji u priopćenju ruske tvrtke.

Poluotok Yamal u Ruskoj Federaciji

Istodobno, „Rosneft“ je danas priopćio kako je u sastavu međunarodnog konzorcija počeo proizvodnju plina iz projekta eksploatacije egipatskog nalazišta „Zohr“ u Sredozemnom moru. Projekt se temelji na uvjetima koncesije zajedno s talijanskom tvrtkom ENI S.p.A. (60%) i britanskog BP (10%). „Rosneft“ ima 30% udjela. O tome je jučer izvjestila Geopolitika.News.

Ruska tvrtka navodi kako se u tom projektu primjenjuju tehnološke inovacije koje omogućuju rekordne rokove realizacije – manje od dvije i pol godine. U 2020.g. ukupna količina dobivenog plina iz nalazišta „Zohr“ iznosit će 28 milijardi m3, što će sve skupa „Rosneftu“ omogućiti jačanje svojih pozicija na strateški važnim tržištima Europe i Bliskog istoka, kaže se, između ostalog, u priopćenju predsjednika te ruske kompanije Igora Sechina.





Predsjednik uprave talijanskog ENI-ja, Claudio Descalzi, izjavio je danas, kako se po pitanju nalazišta „Zohr“ radi o „povijesnom danu“, primjeni njihovih now-how  i inovacijskih tehnologija, te se zahvalio egipatskoj vladi i svim partnerima u poslu, koji će od Egipta, kao uvoznika plina, stvoriti zemlju koja je izvoznik tog važnog energenta.

Ovoj vijesti pridodat ćemo i danas objavljenu vijest o postignutom sporazumu između ruskog „Gazproma“ i kineskog CNPC o temeljnim uvjetima vezanim uz isporuku prirodnog plina iz ruskog Dalekog istoka u Kinu. Sporazum utvrđuje glavne uvjete suradnje: količinu isporuka, rok važenja sporazuma, vrijeme početka isporuka, agendu povećavanja količina isporuka, kao i mjesto presijeka granice od strane plinovodne infrastrukture. Nakon ovog sporazuma, konačni ugovor se planira potpisati tijekom 2018. godine, priopćio je „Gazprom“.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like