Rijad: Iranskoj revolucionarnoj gardi i „Hezbollahu“ nema mjesta u Siriji ni u bilo kom drugom dijelu svijeta

Gostujući na VI. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti, održanoj 26. travnja, u zajedničkom intervjuu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir je izjavio, kako za iranski Korpus straže islamske revolucije i za „Hezbollah“ nema mjesta u Siriji ili bilo kom drugom kutku svijeta. Naglasio je kako se one obje nalaze na saudijskom spisku terorističkih organizacija.

„One utječu na stanje u Iraku, Siriji, Libanonu, državama Zaljeva, Jemenu. „Hezbollah“ provdi operacije u različitim regijama Bliskog istoka i ispunjava želje Irana. Mi smo protiv toga. Mi bismo željeli učiniti kraj miješanju Irana u poslove regije“, izjavio je saudijski ministar.

Komentirajući optužbe saudijskog kolege prema Iranu i pokretu „Hezbollah“ u Siriji, koji navodno žele promijeniti demografsku strukturu te zemlje kroz etničko čišćenje, ruski ministar Sergej Lavrov je izjavio, kako se proces razmjene stanovništva provodi kao rezultat dogovora između sirijske vlade i tamošnjih oporbenih organizacija u određenim regijama. „U njemu mi vidimo mogućnost za izbjegavanje još većeg broja žrtava nego što bi to bilo u slučaju nepostojanja dogovora“, kazao je ministar Lavrov i dodao, kako te mjere Rusija smatra privremeno korisnim na temelju spašavanja ljudskih života, što je pokazalo i iskustvo istočnog Aleppa, gdje je premještaj stanovništva prema njihovim željama pomogao spasiti puno života i izbjeći daljnja razaranja.

Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je kako Rusija „Hezbollah“ ne smatra terorističkom organizacijom i da polazi od toga, kako se i iranske vojne snage i „Hezbollah“ u Siriji nalaze temeljem poziva legitimne vlade. Pritom je dodao kako dobro zna o razilaženju ruskih i saudijskih stavova po tom pitanju, ali da su obje strane jedinstvene u tome, da u riješenju sirijske krize moraju sudjelovati sve unutarsirijske strane, kao i svi vanjski igrači koji imaju utjecaj na događaje u toj zemlji. Naravno, s isključenjem terorističkih organizacija, koje su kao takve proglašene od strane VS UN-a, imajući u vidu „IS“ i „Al-Nusru“. Iran je također, kazao je Sergej Lavrov, član Međunarodne grupe prijatelji Sirije, a javno je obznanio svoju privrženost rezoluciji 2254 VS. Također je u okviru „procesa u Astani“, uz Rusiju i Tursku Iran jedan od jamaca provedbe dogovora o prekidu vatre u Siriji, što je u sadašnjoj fazi sukoba vrlo važno.

Saudijski ministar vanjskih poslova danas je izjavio i kako saudijski kralj Salman namjerava posjetiti Rusiju.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like