Reuters: kineski CNPS u Iranu može zamijeniti francuski Total

Najveća kineska naftna tvrtka CNPC razmatra mogućnost otkupa „Total“-ovog udjela  u gigantskom iranskom plinskom nalazištu „South Pars“ („Južni Pars“), ukoliko francuska tvrtka odluči izići iz projekta. Na taj korak „Total“ bi se mogao odlučiti zbog možebitnih  novih američkih sankcija protiv Irana, izvjestio je Reuters, pozivajući se na izvor iz tog gospodarskog sektora.

„Total“ je u srpnju ove godine potpisao ugovor o pripremi 11. faze nalazišta „South Pars“, u iznosu od 1 milijarde dolara. Prema uvjetima sklopljenog posla, kineski CNPC ima pravo otkupa Totalovih udjela u slučaju njegovog povlačenja iz projekta.

Ovim ugovorom ostvarena je najveća zapadna investicija u iransku energetsku sferu nakon što je u srpnju 2015. godine potpisan Sporazum o razvoju iranskog nuklearnog programa između Teherana i tzv. šestorice, čime se omogućilo postupno ukidanje gospodarskih i financijskih sankcija protiv te zemlje. Međutim, nova američka administracija na čelu s Donaldom Trumpom, odnose Washingtona i Teherana svela je na najnižu razinu još od razdoblja iranske Islamske revolucije iz 1979. godine.

Podsjećamo: predsjednik SAD-a Donald Trump u listopadu je objavio svoju novu iransku strategiju i odbio „certifikaciju“ nuklearnog sporazuma iz 2015.g., poslavši je u Kongres, koji mora donijeti konačnu odluku. Još uvjek nije jasno, kada će američki Kongres to učiniti. Ali neovisno o tome, rizik jednostranog američkog izlaska iz Sporazuma (kojeg podupiru sve ostale zemlje potpisnice i gotovo čitava međunarodna zajednica, uključno i Međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju koja je jedina i nadležna za ocjenu iranskog izvršavanja preuzetih obveza iz Sporazuma, uz iznimku Izraela, Saudijske Arabije i njoj odanih monarhija Perzijskog zaljeva) i dalje je visok.

Prethodno je uprava francuske tvrtke „Total“, koja trenutačno raspolaže s 50,1% udjela u projektu razrade 11. faze „Južni Pars“, dala do znanja, kako ona ima više interesa na američkom nego na iranskom tržištu. Zato, ukoliko se Washington odluči za obnovu ranije ukinutih sankcija u odnosu na iranski nuklearni program, „Total“ će izići iz spomenutog projekta. Čini se kako Kinezi upravo to i čekaju.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like