Reakcije Britanaca na otkaz posjeta Borisa Johnsona Rusiji – “pudlica Washingtona”

Kao što smo ranije izvjestili, ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson otkazao je svoj planirani posjet Moskvi, koji se trebao održati 10. travnja. Međutim, posjet Rusiji zato nije otkazao njegov američki kolega – državni tajnik Rex Tillerson, usprkos razmjene teških riječi na relaciji Moskva-Washington nakon nedavnog američkog napada na sirijsku zrakoplovnu bazu „Shaayrat“.

Kako proizlazi iz riječi objašnjenja ministra Johnsona, on ne želi „smetati pod nogama“ svog „starijeg brata“ Tillersona i posjećivati Moskvu prije nego se održi mini-samit G7 u toskanskom gradu Lucci (10. i 11. travnja). Boris Johnson smatra kako američki državni tajnik može Kremlju predstaviti usuglašeni stav ministarstava vanjskih poslova članica G7 i Europske unije, a njegov prijevremeni posjet može samo naškoditi općoj stvari.

Boris Johnson nije prvi put posljednjih tjedana promijenio svoje planove koji se odnose na posjet Moskvi. U ožujku je odgodio posjet zbog korekcije planova Rexa Tillersona vezano uz sastanak ministara vanjskih poslova NATO saveza. Ovaj put Johnson je posjet Rusiji potpuno otkazao – i opet vezano uz planove američkog državnog tajnika.

U Velikoj Britaniji takvo ponašanje njihovog ministra vanjskih poslova već je izazvalo oštre reakcije. Tako je vođa Liberalno-demokratske stranke Timothy Farron ministra Johnsona nazvao „pudlicom Washingtona“ „čijom se satnicom rukovodi preko oceana“. Farron za Daily Express kaže: „Vrlo je sramotno, kada tebe čak i Trump smatra klaunom.“

Britanski The Independent piše kako se o otkazu svoje posjete Rusiji Johnson dogovorio s Tillersonom u noći 8. travnja, nakon što su amerikanci izvršili napad na sirijsku zrakoplovnu bazu u regiji Homs. Smisao tog dogovora sastoji se u tome, da do Rusije ne smiju doći britanski već američki stavovi, a upravo će oni automatizmom biti predstavljeni kao zajednički stavovi Zapada.

Na taj se način, kao što je već odavno jasno i o čemu je Geopolitika.News u više navrata pisala, samo potvrđuje činjenica kako u svijetu stvarna savezništva niti ne postoje, a vjerojatno nisu postojala niti ikada ranije. Uvjek dominantna sila određuje prioritete i utvrđuje i usvaja strategije, a ostali saveznici im se prilagođavaju i prihvaćaju ih kao obligatorne. To je i danas slučaj: Washington s nikim od saveznika ne razmatra pojedine vanjskopolitičke opcije niti ih zajednički usvajaju. Iz tog razloga, ukoliko umjesto riječi američki „saveznik“ stavite riječ „podanik“ ili „vazal“ – nećete puno pogriješiti. Samo što takva pozicija taštim i ponosnim Britancima nije mila za njihove uši, poglavito kada je riječ o sferi vanjske politike gdje je London oduvjek imao dominantnu ulogu. Ali po tom se pitanju više malo što može učiniti.





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like