Reakcija Kremlja na Tillersonove zahtjeve da se Rusija distancira od Asada

Glasnogovornik administracije ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, u srijedu je reagirao na jučerašnji zahtjev američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, da se Rusija distancira od potpore sirijskom predsjedniku Basharu al-Asadu.

Postaviti pitanje o nužnosti ruskog distanciranja od predsjednika Asada, ne rješivši pritom problem borbe protiv terorističke organizacije „Islamska država“ i političkog riješenja, je kratkovidno – izjavio je Peskov. Odgovarajući na pitanje, postoje li bilo kakvi razlozi zbog kojih bi se Moskva mogla distancirati od Asada, Peskov je odgovorio kako postoje dva glavna cilja: borba protiv „IS“ i traženje izlaza iz nastalog stanja političko-diplomatskim, a ne vojnim sredstvima.

Peskov je kazao kako je Asad zakoniti predsjednik Sirije tj. legitiman s točke međunarodnog prava, a vojska kojom on zapovjeda, sudjeluje u neposrednoj borbi protiv međunarodnih terorista koji danas okupiraju većinu sirijskog teritorija.

„I Rusija pruža potporu toj protuterorističkoj borbi, i zato, tažiti od Rusije prestanak potpore Asadu… zvuči prilično apsurdno… što je isto kao da se teroristima odriješe ruke kako bi nastavili napade na zakonitu vladu u Siriji“, kazao je glasnogovornik Kremlja.

 

 





 

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like