Rat objavljen: EU jednoglasno odobrila carine protiv SAD-a, a Trump sprema carine na uvoz automobila

Na jučerašnjem zasijedanju u Bruxellessu predstavnici članica EU jednoglasno su odobrili uvođenje uvoznih carina protiv SAD-a, izvjestio je Reuters.

Te mjere još mora odobriti Europska komisija na slijedećem zasijedanju 20. lipnja. Međutim, Bruxelless je već ranije izjavio kako će se carine početi primjenjivati s početkom srpnja. EU je također inicirala razmatranje problema s carinama unutar organizacije WTO.

Podsjećamo: SAD su 23. ožujka uvele carine u visini 25% na uvoz čelika i aluminija, a države EU, Australija, Kanada, Meksiko, Brazil i Južna Koreja dobili su rok od mjesec dana za prilagodbu američkim zahtjevima ili će se i protiv njih uvesti navedene carine. Međutim, i pored višekratnih pregovora po tom pitanju EU i SAD nisu uspjele postići sporazum te je Washington s 1. lipnjom najavio start carina i prema EU.

Na jučerašnju najavu uvođenja europskih carina prema SAD-u već je reagirao predsjednik Donald Trump. On je od svoje administracije zatražio ubrzanje odluke oko uvođenja carina od 25% na uvoz stranih automobila i kamiona, kao i njihovih rezervnih dijelova, prije svega europskih i japanskih, priopćio je medij Politico. Prije toga Trump po zakonu mora dostaviti Ministarstvu trgovine informaciju o tome, da su strani proizvodi, poput onih od Toyote i Audija – direktnih konkurenata američkog Forda i  Chryslera – ugroza nacionalnoj sigurnosti.

Trump uvođenje carina smatra važnim dijelom svoje srednjoročne strategije, koja se odnosi na zaštitu interesa američke industrije, radnika i stimuliranje američkog gospodarstva. Osim toga, uz pomoć carina Trump želi polučiti političke bodove i svoju administraciju predstaviti kao učinkovitu po pitanju državnih interesa. Povećanje carina na uvoz automobila bit će posljednji u seriji agresivnih trgovinskih poteza američkog predsjednika.

Trenutačno na uvozne automobile otpada trećina američkog automobilskog tržišta. Od 17,3 milijuna automobila, prodanih prošle godine u SAD-u, američkih automobila bilo je 11 milijuna. Ukupni iznos uvezenih automobila i rezervnih dijelova u 2017.g. nadvisio je 228 milijardi dolara. U isto vrijeme američki proizvodni pogoni bili su aktivni na razini od 80%.





Podsjećamao kako na prošlotjednom samitu G7 SAD i druge članice „velike sedmorice“  nisu uspjele postići dogovor oko uvođenja američkih carina na čelik i aluminij. Kao odgovor na predloženo ukidanje carina američki je predsjednik predložio u potpunosti ukinuti carinske barijere i omogućiti slobodan pristup američkih proizvođača na tržišta Kanade i Europske unije.

 

 





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like