Rast meksičkog izvoza automobila u SAD raste usprkos Trumpovih protekcionističkih prijetnji

Američki CNBC objavio je informaciju kako, usprkos polugodišnjih prijetnji predsjednika Donalda Trumpa o kažnjavanju proizvođača automobila iz Meksika (veliki dio njih se odnosi na njemačke automobilske brendove, op. GN.) koji izvoze automobile u SAD, njihov eksport na američko tržište i dalje uzima maha.

Prema novim informacijama Udruge meksičke automobilske industrije, razvidno je kako je Meksiku, u prvih šest mjeseci 2017. godine proizvodnja automobila porasla za 12,6% i dosegla rekordni iznos od 1,88 milijuna automobila. U istom razdoblju, Meksiko je u SAD eksportirao 1,16 milijuna automobila, što je čak 15,6% više nego u isto vrijeme prošle godine.

Štoviše, na udio SAD-a otpada većina ukupnog meksičkog izvoza teretnih automobila u odnosu na ostale zemlje. Taj se iznos kreće oko visokih 76,8%, što je 1% više nego godinu dana ranije.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump je na svojoj Twitter stranici napisao kako „SAD ima trgovinski deficit s Meksikom u iznosu od 60 milijardi dolara. Od samog početka NAFTA (sjeverno-američki sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a, Kanade i Meksika, op. GN.) je bio jednostrani sporazum, s ogromnim gubitkom radnih mjesta i tvrtki“.

Predsjednik Trump je uspio izvršiti pritisak na Ford kako bi ovaj zaustavio izgradnju svoje tvornice u Meksiku. Međutim, općenito gledano, rezultati mjera američke administracije oko usporavanja uvoza automobila iz Meksika nisu bili previše učinkoviti.

Istodobno s povećanjem uvoza, usporena je prodaja američkih automobila, koja je u prvom polugodištu 2017. godine smanjena za 2,1%.





Direktor njemačkog BMW je u svom nedavnom intervjuu CNBC-ju izjavio, kako se planovi te tvrtke za izgradnju tvornice automobilskih djelova u Meksiku nisu promijenili i da će ona, kako se očekuje, biti otovrena 2019. godine.

Podsjećamo, odmah nakon stupanja na svoju dužnost, predsjednik Trump je najavio početak pregovaračkog procesa vezanog uz sporazum NAFTA. Tada je izrazio veliku zabrinutost po američke interese, nazvavši taj sporazum „katastrofom“ za SAD. Međutim, Trump je kasnije izjavio kako SAD za sada iz njega neće izlaziti.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like