Putin i Asad u Sočiju: rat u Siriji se bliži kraju

Uoči sutrašnjeg trojnog sastanka na vrhu predsjednika Rusije, Turske i Irana u ruskom turističkom središtu Sočiju, u tom su se gradu jučer, 20. studenog, sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i sirijski predsjednik Bashar Asad. Sastanku su nazočili i predstavnici ruskog Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga.

Ruski čelnik je svom sirijskom kolegi uručio pozdrave čitavom sirijskom narodu koji „proživljava teške trenutke“, ali i naglasio, kako se približava potpuno uništenje terorista. Najvažnije pitanje koje se potom postavlja jest mirni politički dogovor i dugoročno riješenje stanja u toj zemlji, kazao je Putin. Izjavio je, kako osim s Turskom i Iranom, Rusija aktivno surađuje i s drugim državama: Irakom, SAD-om, Egiptom, Saudijskom Arabijom i Jordanom i da bi zato s Asadom želio razmotriti glavna načela organizacije političkog procesa i provedbu Kongresa naroda Sirije kojeg bi i Asad podržao. Konačan sporazum trebao bi biti dogovoren pod egidom UN-a.

Sa svoje strane Asad se zahvalio za velike vojne i političke uspjehe koje je Rusija postigla u zadnje dvije godine od kada je aktivno ušla u borbu protiv terorizma u Siriji i od kada su mnoge sirijske regije oslobođene, a stanovništvo se vratilo u svoje domove. Vojna operacija je pokrenula i političke pregovore za riješenje sirijskog sukoba na osnovi načela UN-a, suvereniteta i nezavisnosti države. Asad je podržao organizaciju svenarodnog sirijskog kongresa, kao i sutrašnji samit trojice državnika i koordinaciju daljnjih aktivnosti s vladom u Damasku.

Putin je naglasio važnost Astanskih pregovora koji su doveli do uspostave zona deeskalacije, čime je omogućen početak prvog ozbiljnog dijaloga s oporbom. Kazao je kako će on već danas razgovarati s katarskim emirom, a sutra i s američkim predsjednikom Donaldom Tumpom, a potom i ostalim vođama država bliskoistočne regije. U Rijadu se 22.-23. studenog održava sastanak prosaudijske grupe sirijske oporbe, kojem će nazočiti i Putinov posebni predstavnik Lavrentev.

Asad je kazao kako je Sirija zainteresirana za nastavak političkog procesa i njegov napredak, ali i dodao, kako Sirija „računa na potporu Rusije i osiguranje ne miješanja vanjskih igrača u politički proces, i da bi s vanjske strane jedino pružali potporu procesu koji će voditi sami Sirijci“. Izjavio je također, kako Damask „ne želi gledati natrag, pozdravlja sve koji su uistinu zainteresirani za političko riješenje, i spreman je za dijalog“.

Na kraju, predsjednik Putin je kazao, kako problem terorizma ima globalni karakter i da je do konačne pobjede nad njim još dalek put. „Ali što se naše zajedničke borbe protiv terorizma na teritoriju Sirije tiče, ta se vojna operacija uistinu završava. Sada je najvažnije prijeći na političke procese…,“, zaključio je ruski predsjednik.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like