Putin o diverziji na Krimu: Ukrajina pralazi na terorizam

Vlada u Kijevu, nakon nedavnih diverzija u zoni Armyanska na poluotoku Krimu, formira udarne oružane grupe na granici s tim poluotokom, napisao je na svojoj facebook stranici bivši zastupnik ukrajinskog parlamenta (Verhovna Rada) Aleksiy Zhuravko.

„Ja sam 7.8.2016. objavio video o prebacivanju sa strane Odese u smjeru Krima višecjevnih bacača raketa i vojnika u oklopnim transporterima. Meni iz svih dijelova Hersonske regije i okolnih regija dolaze potvrde o tome, da Oružane snage Ukrajine na granici s Krimom koncentriraju tešku vojnu tehniku: samohodne topničke sustave, tenkove, raketne sustave „Grad“, oklopne transportere i drugo“, napisao je Zhuravko.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 10 kolovoza, na konferenciji za novinare prokomentirao informaciju o ukrajinskim diverzantima na Krimu, u obračunu s kojima su poginula dva ruska vojnika: „Vrlo zabrinjavajuća informacija. Naše sigurnosne službe spriječile su proboj diverzantsko-obavještajne grupe ukrajinskog Ministarstva obrane na teritorij Krima.“ Ruski čelnik je pritom naglasio, kako Rusija neće ostati bez odgovora na ubojstvo dvojice ruskih vojnika i da će učiniti sve za osiguranje sigurnosti građana i infrastrukture u toj regiji.

Ruski predsjednik je kazao, kako je budući sastanak tzv. Normandijske četvorke (Rusija, Njemačka, Francuska, Ukrajina) besmislen. Ukrajina skreće u terorizam, rekao je ruski čelnik i naglasio, kako očekuje američki pritisak na Kijev ukoliko je SAD zainteresiran za riješenje „ukrajinskog pitanja“.

Ruska sigurnosna služba FSB danas je potvrdila medijska izvješća od 7. kolovoza, u kojima je objavljena informacija o sprječavanju terorističkih akcija grupe diverzanata obučenih od strane Glavne obavještajne uprave ukrjinskog Ministarstva obrane. Cilj napada bili su „kritično važni elementi infrastrukture i opskrbe poluotoka“. U akciji sprječavanja diverzanata, u čemu je veliku ulogu odigralo lokalno stanovništvo, poginuo je jedan pripadnik ruskog FSB-a i jedan ruski pogranični vojnik. Radi se o prvom vojnom incidentu između dviju država nakon ukrajinskog gubitka Krima i njegovog službenog inkorporiranja u sastav Ruske Federacije.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like