Protunapad Bijele kuće: Ukrajina se miješala u američke izbore u korist Demokratske stranke

Nastavlja se unutarnjoamerička politička borba između Bijele kuće i Demokratske stranke, koja zbog duljine svog trajanja i vrste međusobnih optužbi i protuoptužbi, kao i načina na koji se prezentiraju, već ozbiljno narušava američki ugled u svijetu – uključno i onaj unutar donedavnih najbližih američkih saveznika u Europskoj uniji.

Danas američki medij The Washington Times prenosi riječi zamjenice glasnogovornika Bijele kuće Sare Sanders, prema kojima su predstavnici Demokratske stranke dobivali pomoć ukrajinskog veleposlanstva u Washingtonu tijekom predizborne kampanje 2016. godine, vezano uz prikupljanje informacija o svojim političkim protivnicima iz krugova Republikanske stranke.

„Ukoliko vi tražite primjer kampanje koja je koordinirana s inozemnom državom ili inozemnim izvorima, obratite pozornost na Demokratsko Nacionalno Vijeće (DNC), koje je faktički s Ukrajinom koordiniralo borbu protiv Trumpa“, izjavila je Sara Sanders tijekom redovite dnevne konferencije za medije Bijele kuće.

Opovrgavajući navode o susretu Donalda Trumpa s izvjesnom ruskom odvjetnicom u vrijeme predizborne kampanje kao ničim potvrđene, Sara Sanders je izjavila kako je posao DNC s Ukrajinom dobro dokumentiran. Operativci DNC surađivali su sa službenim osobama u veleposlanstvu Ukrajine u Washingtonu, nastojeći proširiti prljavštine o Trumpu u vrijeme kampanje.

„To nije optužba. To je ono što su oni priznali“, izjavila je Sara Sanders.

Isti medij je priopćio kako je ukrajinsko veleposlanstvo već odbacilo spomenute izjave. Međutim, čini se kako je američka administracija izgubila strpljenje i više ne namjerava ostaviti bez odgovora optužbe o svojoj suradnji s Kremljom. Izgleda da je Trumpov tim odlučio odaslati jasan signal – „igra na jedan gol“ je završila.





Navedena medijska „strelica“ Bijele kuće prema Demokratskoj stranci je odgovor na u nedjelju objavljenu informaciju novine The New York Times, u kojoj je navedeno, kako se istoimeni sin Donalda Trumpa usuglasio u New Yorku susresti s ruskom odvjetnicom Nataliyom Veselnickayom (navodno povezanom s Kremljom) nekoliko mjeseci prije održavanja američkih predsjedničkih izbora, kada je ona obećala predati mu kompromitirajuće materijale o kandidatkinji Demokratske stranke Hilary Clinton. Sastanak je održan 9. lipnja 2016. godine u „Trump-Toweru“, a osim odvjetnice Veselnickaye i Donalda Trumpa-mlađeg, nazočili su mu i Trumpov zet Jared Kushner i tadašnji šef Trumpovog izbornog stožera Paul Manafort. Pritom Donald Trump Jr. ne odbacuje sam čin tog susreta.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like