Prognoze se obistinile: Macron novi predsjednik Francuske

 

Nakon što su večeras, 7. svibnja, zatvorena birališta na kojima su francuski državljani odlučivali o novom predsjedniku Republike, i nakon što je pobrojan 4,1 milijun glasova, poznato je i njegovo ime. Kako se i očekivalo, sukladno svim prijašnjim prognozama i objavljivanim ispitivanjima javnog mišljenja, pobijedio je Emmanuel Macron, koji je osvojio 60,19% glasova, dok je njegova protukandidatkinja Marine Le Pen osvojila 39,81% glasova izišlih birača.

Pobjednik i novi francuski predsjednik Macron, nakon objavljenih prvih nepotpunih rezultata, izjavio je kako se s njegovom pobjedom „otvara nova stranica naše duge povijesti“, kao i „nade i povjerenja“, priopćili su francuski mediji.

Vođa „Nacionalne fronte“ Marine Le Pen čestitala je pobjedniku, a također se zahvalila i svojim biračima koji su joj iskazali povjerenje, a  kojih je bilo oko 11 milijuna. Kazala je kako su Francuzi danas izabrali za produljenje postojećeg smjera zemlje. Pritom je izjavila i kako se „Nacionalna fronta“, na čijem je ona čelu, mora obnoviti do parlamentarnih izbora i postati nova politička snaga.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like