Prognoza: Trump će se povući iz sporazuma s Iranom

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je odbaciti nuklearni sporazum s Iranom do 12. svibnja, ali je još uvjek najasno na koji će način to učiniti, prenio je Reuters riječi dvaju neimenovanih izvora iz Bijele kuće, upoznatih s unutarnjim prijeporima Trumpove administracije.

Postoji vjerojatnost i da Trump izabere varijantu pri kojoj će SAD očuvati svoje sudjelovanje u međunarodnom ugovoru, sukladno kojem se Iran suglasio zaustaviti razvoj svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija. To se može objasniti Trumpovom željom za pružanje potpore savezu s Francuskom i radi spasa ugleda predsjednika Emmanuela Macrona, koji se s Trumpom susreo prošli tjedan, pri čemu je pozivao Trumpa na ne odbacivanje sporazuma s Iranom, navode izvori.

Trumpova odluka o zaustavljanju obustave protuiranskih sankcija može isprovocirati reakciju Irana, koji se zbog toga može odlučiti za obnovu svog nuklearnog programa ili za „kažnjavanje“ američkih saveznika u Siriji, Iraku, Jemenu i Libanonu, navodi Reuters.

Iran je i danas izjavio kako će nuklearni sporazum prestati važiti ukoliko se Sjedinjene Države iz njega povuku.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like