PRIJELOMNA VIJEST: Poljska optužila ruske kontrolore leta za rušenje poljskog zrakoplova nad Smolenskom

Onaj tko je mislio kako će rezultat ponovno pokrenute poljske istrage pada zrakoplova s njezinim državnim vrhom u Rusiji 2010. godine biti drukčiji, prevario se.

Naime, poljsko državno tužiteljstvo optužilo je ruske dispečere (kontrolore leta) i „treću osobu“ za smišljeno provociranje zrakoplovne katastrofe  zrakoplova Tu-154 predsjednika Lecha Kaczynskog nad ruskim gradom Smolenskom.

„Tijekom istrage već su prikupljeni dokazi koji su omogućili tužiteljima konstruirati nove optužbe u odnosu na kontrolore leta, a također i „treću osobu“, koja se nalazila u tornju kontrole leta, za smišljeno provociranje katastrofe, rezultat koje je bila pogibija većeg broja ljudi“, izjavio je zamjenik poljskog glavnog tužitelja Marek Pošenek na medijskoj konferenciji u Varšavi.

Dodao je, kako će se Poljska obratiti Rusiji sa zahtjevom za pravnu pomoć pri ispitivanju ruskih dispečera.

Voditelj istražnog tima po pitanju ove katastrofe Marek Kuczynski, dodao je, kako je to pravno izvedivo u okviru Poljske suradnje s Rusijom unutar konvencije o pravnoj pomoći. „Sada mi čekamo odgovor ruske vlade o rokovima ispunjavanja našeg zahtjeva“, kazao je Kućinski.

Službena Moskva je izjavila kako se „s takvim zaključcima nije moguće složiti“. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, izjavio je kako se tim slučajem bave i ruska istražna tijela, a stanje vezano uz katastrofu već je dovoljno ozbiljno istraženo. „Rad će se nastaviti“, izjavio je Peskov novinarima.





Podsjećamo, zrakoplov poljskog predsjednika Lecha Kaczyinskog (u kojem se i on nalazio, skupa sa svojom suprugom i drugim službenim osobama) srušio se 10. travnja 2010. godine prilikom slijetanja u zračnu luku Smolensk-Severniy. U njemu se nalazilo 96 putnika, od čega 8 članova posade, koji su letjeli odati počast žrtvama zločina (pokolja) sovjetskog NKVD-a  nad poljskim časnicima u Katinu, u proljeće 1940. godine. Prilikom pada zrakoplova svi su putnici i članovi posade poginuli.

Temeljem izvješća nakon istrage te katastrofe, provedene od strane Međudržavnog (poljsko-ruskog) vijeća, objavljenog 2011. godine, neposrednim tehničkim uzrokom rušenja zrakoplova navedeno je odbijanje posade zrakoplova da sleti na pričuvni aerodrom, a sustavni razlog, prema tom izvješću, bili su nedostatci u pripremi leta i posade.

 





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like