Predstavnik Kurda: Primirje na sjeveru Sirije poštuje se u cijelosti

Neslužbeno sklopljeno primirje između „Vojnog Vijeća Džarablusa“ i turske vojske na sjeveru Sirije poštuje se u cijelosti unatoč činjenici da ga turski predstavnici nisu priznali, izjavio je u Moskvi predstavnik sirijske kurdske stranke „Demokratski savez“ Abd Salam Ali.

Primirje na području Džarablusa poštuje se u cijelosti, tamo više nema sukoba“ – izjavio je Abd Salam Ali i dodao kako Turska nije službeno priznala sklopljeno primirje.

Sporazum o prekidu vatre sklopljen je pod pritiskom Amerikanaca koji su zabranili Turcima bombardiranje „Sirijskih demokratskih snaga“ koje sami Amerikanci podržavaju. Vijest o sklapanju sporazuma objavili su Amerikanci a potvrdilo Vojno Vijeće Džarablusa, ali Turci ga službeno nisu priznali – izjavio je Abd Salam Ali.

Gledao sam njihovu televiziju, turski analitičari bjesne govoreći da im Amerika naređuje koga će bombardirati,a koga ne“ – izjavio je.

U međuvremenu, nastavljaju se vojne operacije na tom području, iako bez sudjelovanja Turske. „Sirijske demokratske snage“ preuzele su pod svoju kontrolu nekoliko sela jugozapadno od Manjiba. Istodobno je „Islamska država“ osvojila sedam sela koja su bila pod nadzorom sirijske oporbe koju, zapravo, čine različiti islamisti iz „Ahrar al-Sham“, „Džabhat al-Nusra“ i dr. „Pri napadu „Islamske države“ oporba je jednostavno pobjegla, ostavljajući čak i ranjenike“ – izjavio je Abd Salam Ali.

24. kolovoza Turska je započela operaciju na sjeveru Sirije kao izraz potpore sirijskoj oporbi. Istovremeno se odvijaju sukobi protiv militanata „Islamske države“ i protiv „Sirijskih demokratskih snaga“ čiju okosnicu čine Kurdi. Turci i oporbene snage uzeli su po nadzor grad Džarablus i nekoliko okolnih sela. „Vojno Vijeće Džarablusa“ je saveznik „Sirijskih demokratskih snaga“.





Turski ministar zadužen za EU integracije Omer Čelik izjavio je kako očitovanje službenih predstavnika SAD-a u vezi s postignutim sporazumom o prekidu vatre između Turske i snaga samoobrane sirijskih Kurda ne odgovara stvarnim događanjima.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like