Predsjednik Erdogan i državni tajnik Tillerson razgovarali o borbi protiv „IS“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki državni tajnik Rex Tillerson, u Ankari su razgovarali u četiri oka, a razgovor je trajao više od dva sata.

Tijekom susreta, kako je naknadno priopćeno, dvojica političara razgovarali su o mogućim zajedničkim koracima usmjerenim na borbu protiv „Islamske države“ i drugih terorističkih organizacija. Također je naglašena obostrana odlučnost za borbu protiv terorista u Iraku i Siriji.

Nakon Turske, američki šef diplomacije otputovat će na svoj prvi susret s ministrima vanjskih poslova NATO saveza, gdje će iznova zatražiti od saveznika da ispoštuju svoje financijske obveze koje imaju u sklopu Saveza i povećaju svoje rashode za obranu.

Podsjećamo kako je Geopolitika.News prije nekoliko dana pisala o tome, da državni tajnik neće ići na sastanak sa svojim kolegama iz NATO saveza zbog preferiranja obveza koje ima vezano uz dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga na Floridu početkom travnja i Tillersonovog planiranog puta u Moskvu odmah poslje toga. Ta vijest izazvala je zabrinutost američkih saveznika u EU i ovdašnjih medija jer su je povezivali s pojedinim izjavama predsjednika Trumpa o NATO savezu kao zastarjeloj organizaciji i sl. Bilo kako bilo, vijeće ministara vanjskih poslova NATO saveza odlučilo je pomaknuti svoj sastanak s 3. travnja na 31. ožujak i na taj je način, zapravo, elegantno izgladilo neprijatnu situaciju.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like