Ponovno zbližavanje:Egipatski predsjednik posjetit će S. Arabiju

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, sutra, 23. travnja, posjetit će Saudijsku Arabiju. Sudijska televizija Al-Arabia izvjestila je, kako je egipatski čelnik poziv za posjet Rijadu dobio od saudijskog kralja Salmana ibn Abdulaziza al-Sauda, na samitu Arapske lige, u Jordanu prošlog mjeseca.

Na susretu čelnika dviju najvećih arapskih zemalja bit će razmatrani njihovi bilateralni odnosi, kao i ključni regionalni problemi.

Geopolitika.News već je u više navrata pisala o pogoršanju egipatsko-saudijskih odnosa, u prvom redu zbog neusuglašenih stavova po pitanju sirijskog sukoba, u kojem Kairo podržava vladu u Damasku i blizak je stavovima Rusije po pitanju riješenja te krize. Tako je koncem prošle godine Kairo u VS UN-a otvoreno stao uz ruski prijedlog rezolucije o Siriji, a odbio prihvatiti Zapadni – protu-Asadov, iza kojeg je stajala i Saudijska Arabija. Radilo se o vrhuncu već ranije javno vidljivih problema u odnosima dviju država, zbog kojih je Rijad čak prekidao i egipatsku opskrbu naftom posredstvom svoje državne tvrtke Aramco, usprkos čvrsto potpisanim ugovorima o dinamici i rokovima isporuka. Te su isporuke u međuvremenu obnovljene, kao što su i „odmrznuti“ ranije dogovoreni kreditni aranžmani sa strane Rijada.

Ovdje svakako moramo nadodati kako je, u ožujku, saudijski princ prijestolonasljednik i ministar obrane Muhammed bin Salman boravio u posjetu američkoj Bijeloj kući i predsjedniku Donaldu Trumpu, a to isto, u travnju je učinio i egipatski čelnik Al-Sisi. Američki predsjednik nedvojbeno je inzistirao na obnovi partnerskih odnosa između dviju država – koje SAD smatra svojim strateškim partnerima u bliskoistočnoj regiji, a s kojima je pogoršao odnose u vrijeme administracija Baraka Obame. Poglavito se to odnosilo na Egipat.

Top of Form

Bottom of Form





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like