Poljski parlament osnovao komisiju za traženje ratne reparacije od Njemačke

Poljska agencija PAP izvjestila je jučer, kako je poljski parlament osnovao komisiju o pitanju plaćanja ratne odštete Poljskoj od strane Njemačke, vezano uz razdoblje iz Drugog svjetskog rata. Komisiju će predvoditi parlamentarac Arkadiusz Mularczyk.

Prema njegovim riječima, glavni cilj parlamentarne komisije je procjena iznosa reparacije, kao i utvrđivanje načina kojim će se do nje doći. Također, Mularczyk navodi kako je komisija spremna na dugotrajni posao, zbog čega je konačni datum završetka njezinog rada još uvjek nepoznat.

Nedavno je šef poljske vladajuće stranke „Pravo i pravda“, Jarosław Kaczyński, izjavio, kako Njemačka ne može odbaciti poljske zahtjeve za isplatom reparacije. Pri tom na tu izjavu nije bilo nikakvih ozbiljnijih reakcija od strane službenog Berlina, što se povezuje, ili s tim da su njemački političari bili preokupirani izborima za Bundestag, ili su procijenili kako na takve poljske zahtjeve uopće niti ne treba reagirati.

Jer ipak treba podsjetiti kako se njemačka vlada o istim zahtjevima od strane Varšave očitovala još unatrag nekoliko mjeseci, izjavivši, kako su oni posve neutemeljeni i da je pitanje ratnih odšteta Njemačke prema Poljskoj već odavno svršena stvar i da Savezna vlada o tom pitanju ima sve potrebne pismene dokumente i dokaze. A jedan od glavnih su svakako oni koji se odnose na konpenzacije Poljskoj kroz posljeratno dobivanje pojedinih istočnih njemačkih teritorija.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like