Pogibija velikog broja civila u Mosulu: Rusi optužuju Amerikance

Nakon prošlotjednih vijesti iz iračkih medija, da je 17. ožujka, pri bombardiranju zapadnog Mosula poginulo najmanje 200 civila, kao i najava iračke vlade o mogućoj obustavi operacije oslobađanja tog drugog po veličini iračkog grada zbog velikih žrtava koje pritom trpe i iračke postrojbe, zahuktava se diplomatska retorika i počinju verbalne borbe slične onima kada se vodila akcija oslobađanja sirijskog grada Aleppa – samo, ovoga puta, s drugim predznakom. A kada se zna kako u bombardiranju snaga „Islamske države“ u Mosulu sudjeluju isključivo zračne snage međunarodne koalicije predvođene SAD-om, jasno je na koju stranu se upućuju kritike iračkih medija.

Međunarodna koalicija počela je istragu o priopćenjima o pogibiji civila, a službeno tu informaciju još nije potvrdila.

Danas, nakon sastanka sa svojim talijanskim kolegom Angelinom Alfanom, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio, kako je Moskva zatražila posebni brifing u VS UN-a povodom američkih zračnih napada na Mosul 17. ovog mjeseca. Pritom je dodao, kako VS teško da može po tom pitanju zauzeti jedinstveni stav, ali da će Rusija „zadati svoja pitanja o tome što se dogodilo … i držat će stanje pod svojim čvrstim nadzorom“. Ministar Lavrov je izjavio kako je začuđen da je bombardiranje Mosula trajalo ne jedan već nekoliko sati i da mu nije jasno kako za to vrijeme nije bilo moguće uvidjeti kako ne pogađaš ciljeve koje si namjeravao, usprkos svoj sofisticiranoj opremi kojima američki zrakoplovi raspolažu.

Rusija će, posve je sigurno, Amerkancima nastojati „trljati sol na ranu“ po istoj onoj recepturi koju je i Washington koristio optužujući ruske zračne snage za „neljudska bombardiranja civila“ u istočnom Aleppu krajem prošle godine.

Naravno, i jedna i druga strana, kao, uostalom, i svi vojni stručnjaci svijeta, vrlo dobro znaju kako se boriti protiv novog fenomena terorizma u urbanim – ljudima naseljenim zonama velikih gradova nije moguće bez civilnih žrtava, iz jednostavnog razloga, što se teroristi namjerno služe civilnim objektima i civilima kao živim štitom za svoju borbu protiv snaga koje žele uspostaviti red i pravni poredak. Sve izvan toga spada u red čistog psihološko-propagandnog ratovanja u dnevno-političke svrhe.

 





 

 

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like