Počele opasne ratne igre: Istodobne NATO-ove i rusko-kineske vojne vježbe u uskoj zoni Baltičkog mora (Video)

U četvrtak, 20. srpnja, u Litvi su počele vojne vježbe NATO saveza pod nazivom „Tobruq legacy 2017“. Tom prigodom litvanska predsjednica Dalia Grybauskaitė govorila je o nužnosti postojanog stacioniranja američkog raketnog sustava Patriot u pribaltičkim zemljama, što je potrebno za dostizanje „višeg stupnja sigurnosti za sve naše države“. Time se Litva vjerojatno pridružuje onim zemljama „nove Europe“ koje su već kupile (ili to upravo namjeravaju učiniti) spomenute američke protuzračne raketne sustave – Poljskoj i Rumunjskoj.

Ta litvanska namjera, u ponedjeljak, 24. srpnja, izazvala je  odgovor ruskog Ministarstva vanjskih poslova, gdje je objavljeno, kako odluka Litve „svjedoči o nastavku linije Viljnusa za eskalacijom napetosti i jačanju naoružavanja“ i dovlačenja ne svojih već vojnih snaga „trećih zemalja u neposrednu blizinu ruskih granica“.

Napetost u baltičkoj regiji sve više raste, ne samo zbog izvođenja novih vježbi raketnih vojski NATO saveza. Naime, od 24.-27. srpnja, u Baltičkom moru održavat će se i prve zajedničke rusko-kineske vojno-pomorske vježbe u tom dijelu svijeta, pod nazivom „Pomorska suradnja – 2017“. Udarna grupa kineskih brodova u petak je uplovila u grad Baltiysk, u ruskoj pribaltičkoj enklavi Kalinjingrad, a radi se o prvom uplovljavanju kineskih ratnih brodova u Baltičko more u povijesti.

U vojnoj vježbi će sudjelovati desetci brodova, zrakoplova i helikoptera dviju država, a cilj vježbe je zajedničko uvježbavanje protupodmorničke, protuzračne i protubrodske obrane.

Kineska državna agencija Xinhua ovoj vježbi pridaje veliku pozornost i naziva je „učvršćenjem i proširenjem strateškog partnerstva“, a da suradnja nije simbolička svjedoči i činjenica da u vježbi sudjeluje i najveći kineski vojni brod (osim nosača zrakoplova), suvremeni raketni razarač „Changsha“, kojeg Kinezi nazivaju „jednim od najboljih na svijetu“, kao i fregata „Yunceng“, također naoružana suvremenim raketnim sustavima.

Dakle, započete ratne igre, kroz izvođenje vojnih vježbi NATO snaga i rusko-kineske ratne mornarice istodobno i vrlo blizu jednih drugima i to na trusnom europskom tlu, u blizini ruskih državnih granica, jasno ukazuju koliko je poremećen, možda i u potpunosti uništen dosadašnji sustav europske sigurnosti i svojevrsne ravnoteže snaga i interesa.





Dok NATO-ove (čitaj: američke) raketne vojne vježbe u baltičkim državama, nakon kojih će njihovi sustavi Patriot ostati na dugo vrijeme u tim zemljama (naravno, ne besplatno) svjedoče o američkoj poruci Rusiji kako su Amerikanci tu i da je daljnji ruski prodor prema Zapadu završio, rusko-kineske vojne vježbe, prve u povijesti u toj osjetljivoj europskoj geografskoj zoni, odašilju svoju poruku: vrijeme isključive dominacije SAD-a je prošlo „jer mi smo tu i ne možete nam ništa“. Pritom je jasno, da ne bi bilo nepotrebne panike, kako se tamo dislocirani vojni efektivi dviju strane neće međusobno vojno sukobiti, niti ovog puta niti vjerojatno ikada, ali je također jasno kako su američko-ruski (a vjerojatno i kineski) odnosi trajno poremećeni i da će se njihova suradnja odvijati jedino u onim dijelovima svijeta, onim kriznim žarištima i u onom obliku i količini u kojima to bude odgovaralo obijema stranama. Sve izvan toga svest će se u sferu zakopavanja u vlastite rovove, a rovovi će se definitivno kopati i na europskom tlu jer su tamo ulozi preveliki, a prostora za suradnju premalo.

 





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like