Pobjeda Madura povećava napetost između Venezuele i SAD-a

Novi-stari venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro svoju je pobjedu na izborima 20. svibnja nazvao pobjedom nad „imperjalizmom“. Međutim, njegovi glavni oporbeni protivnici odbijaju priznati njegovu pobjedu, govoreći o brojnim nepravilnostima i kršenjima predizbornih i izbornih pravila.

Kao odgovor na pobjedu Madura, američki predsjednik Donald Trump donio je obvezujući ukaz koji ograničava sposobnost Venezuele za likvidaciju državnih aktiva i dužničkih obveza u Sjedinjenim Državama, što je posljednja kažnjavajuća mjera u nizu američkih sankcija usmjerenih na pritisak financiranja već ionako neučinkovite venezuelanske vlade.
Iako se Trumpov ukaz odnosi isključivo na državljane SAD-a, visoki američki dužnosnik je za agenciju Reuters kazao, kako je Trumpova administracija provela „dostatno jasne rasprave“ s Kinom i Rusijom glede davanja novih kredita Venezueli. Naime, Nicolas Maduro računa na potporu Kine i Rusije, koje su posljednjih godina investirale milijarde dolara u financiranje te zemlje.

Na pitanje, što je SAD-u odgovorila Kina glede američke zabrinutosti zbog kineskih kredita datih Caracasu, predstavnik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang, izjavilo je, kako  Kina smatra da SAD i Venezuela moraju riješiti svoje sporove pregovorima. „Kina razvija normalne odnose s drugim zemljema svijeta, uključujući normalnu suradnju. Mislim kako druge države ne smiju davati neodgovorne izjave po tom povodu“, kazao je Kang, ne ulazeći u detalje.

Podsjećamo: Nicolas Maduro ponovo je izabran za predsjednika Venezuele na nedjeljnim izborima. Prema priopćenju izborne komisije te zemlje, za njega je glasovalo 68% glasača. Nakon što je pobrojano 93% izbornih listića, Maduro je dobio 5,824 milijuna glasova, a najbliže mu je došao Henri Falcon, koji je osvojio 1,8 milijuna glasova birača. Izlaznost na birališta bila je niska, svega 46,01% od ukupnog broja birača. Izbori su održani u vrijeme duboke gospodarske krize u toj zemlji. U godinu dana cijene su porasle čak 700 puta, a kriza je počela 2014.g., nakon trostrukog pada cijena nafte, pri čemu treba naglasiti kako je upravo proizvodnja nafte glavni čimbenik venezuelanske ekonomije. Radi se o zemlji, članici OPEC-a, koja posjeduje najveće rezerve nafte na svijetu.

Maduro je na vlasti od 5. ožujka 2013.g., kada je, nakon smrti legendarnog predsjednika Huga Chaveza, kao potpredsjednik zemlje došao na položaj vršitelja dužnosti predsjednika. Nakon mjesec dana, na održanim izborima je i službeno izabran na najviši položaj te zemlje.
Treba naglasiti kako su glavne oporbene snage u zemlji bojkotirale izbore od 20. svibnja o.g., a SAD i EU nazvali su ih nepoštenim. Mjesec dana uoči izbora, u glavnom gradu Perua, Limi, s oporbenim čelnicima Venezuele sastao se američki potpredsjednik Mike Pence, s ciljem dodatnog  jačanja pritiska na predsjednika Madura.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like