PetroChina dobila ponudu za sudjelovanje u privatizaciji saudijskog naftnog giganta Ssudi Aramco

Kineski naftni div PetroChina, lider u proizvodnji nafte u Kini za 2016. godinu, razmatra mogućnost sudjelovanja u privatizaciji ponuđenog portfelja saudijskog naftno-plinskog giganta Saudi Aramco. Geopolitika.News nedavno je opširno pisala o rezultatima posjeta saudijkog kralja Salmana i brojne gospodarske delegacije te države Kini, gdje je, između ostalog, navedeno daljnje jačanje suradnje dviju zemalja u energetskom sektoru, a sveukupno je potpisano sporazuma u vrijednosti većoj 65 milijardi dolara .

Kineska naftna tvrtka analizirat će ponudu saudijskog Aramca s obzirom na stanje na tržištu i nakon toga će donjeti konačnu odluku.

Podsjećamo kako su predstavnici Saudi Aramco 27. ožujka (u sklopu navedenog posjeta) obišli i veliku kinesku energetsku tvrtku Sinopec, kojom prigodom je  također razmatrano učešće u privatizaciji Aramcoa.

U siječnju 2016. godine saudijski prijestolonasljednik i ministar obrane (ali i glavna osoba koja odlučuje o saudijskoj energetskoj politici) Muhammed ben Salman, najavio je privatizaciju 5% dionica Saudi Aramcoa, a start privatizacije je odobren u ljeto prošle godine. Kapitalizacija Saudi Aramco procjenjuje se na 2 trilijuna dolara, a privatizacijom 5% portfelja planira se dobiti oko 100 milijardi dolara.

Saudijska vlada uoči privatizacije donjela je odluku o sniženju poreza za tvrtke s 85% na 50%, kako bi se privuklo investitore i maksimiziralo vrijednost same tvrtke.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like