Pentagon od Turske traži pojašnjenja zbog planova o kupnji ruskog sustava S-400

 

Na medijskoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u Pentagonu, glasnogovornik Jeff Davis je izjavio kako Turska mora objasniti svoju namjeru o kupovini ruskog raketnog sustava S-400.

„Turska je saveznik NATO-a, a jedan od glavnih elemenata u našim odnosima s bilo kojim saveznicima sastoji se u tome, da bismo željeli zajedničko naoružanje“, izjavio je Jeff Davis novinarima u Pentagonu. „Što se tiče priopćenja o turskoj  kupnji S-400, Turska će to morati objasniti“, naglasio je glasnogovornik Davis.

Reagirajući na informacije o američkoj zabrinutosti, turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je izjavio kako ne vidi razlog za američku zabrinutost u svezi pregovora oko isporuka sustava S-400.

„Zašto bi to moralo izazivati zabrinutost? Svaka država mora usvajati određene mjere za osiguranje svoje sigurnosti – zato se i poduzimaju koraci. Koliko smo puta mi razgovarali s Amerikom, a nije uspjevalo, zato, htjeli mi to ili ne, počeli smo raditi planove vezane za S-400. Naša zainteresirana državna tijela vode pregovore i taj će korak biti napravljen“, kazao je turski predsjednik na medijskoj konferenciji u Ankari.

Protuzračni i proturaketni sustav S-400 trenutačno je najbolji sustav te namjene u svijetu. S-400 „Triumph“ namjenjen je za precizno uništavanje strateškog i taktičkog zrakoplovstva, balističkih raketa, nadzvučnih ciljeva i td.Osim u sastavu ruskih oružanih snaga, S-400  će zbog već potpisanih ugovora polučiti i Kina, a vjerojatno i Indija (pregovori u završnoj fazi), dok se s Turskom oko toga upravo vode intenzivni pregovori. Oko Turske je stvar specifična jer je ona članica NATO saveza, a osim prepreka koje po tom pitanju po Tursku predstavljaju uzance unutar samog Saveza, i Rusija je također dugo oklijevala oko mogućnosti prodaje S-400 jednoj NATO članici, bojeći se njegovog iskorištavanja protivno njezinim nacionalnim interesima ili njezinoj nacionalnoj sigurnosti. Ovdje treba dodati kako ruske oružane snage upravo počinju službena testiranja komponentni još suvremenijeg PZO i PRO sustava S-500, koji bi, prema planovima, u sastav njezinih oružanih snaga trebao stupiti krajem 2021. godine. Inače, Rusija je do sada i u pojedine NATO članice izvozila svoje PZO i PRO sustave, npr. u Grčku, ali se radilo o jednostavnijoj i starijoj verziji – sustavu S-300.





Što se tiče Turske i njezinih razloga za intenziviranje vojne suradnje s Rusijom, o čemu su dvije države formirale i međuvladinu komisiju nakon normalizacije odnosa poslje njihovog dramatičnog pogoršanja zbog obaranja ruskog vojnog zrakoplova nad sirijsko-turskom granicom u studenom 2015. godine, podizanje te suradnje na razinu kupovine tako strateški osjetljivog naoružanja poput sustava S-400 sigurno je i posljedica američkog neuvažavanja turskih zahtjeva o prestanku potpore Washingtona kurdskim postrojbama u Siriji, koje Ankara smatra terorističkima. Turski državni vrh je ne jednom ukazivao na nelogičnost takvih američkih poteza u odnosu na nacionalne i sigurnosne interese svoje vojne saveznice.

Međutim, također treba naglasiti kako Turska, ukoliko i kupi S-400 od Rusa, ni u kom slučaju ne namjerava izići iz članstva u NATO savezu, a što je predsjednik Erdogan nedavno otvoreno izjavio. Dakle, nema tu stvarne bojazni po sam Savez, ali kupnja takvo važnog tipa naoružanja od strane  jedne ponajvažnije NATO države od Rusije predstavljao bi svojevrsnu pobjedu Moskve, i to u uvjetima njezinog globalnog suprostavljanja Washingtonu, ali i trenutcima kada američki predsjednik Donald Trump poput klasičnog trgovca, uz primjenu političke sile (kupite, branit ćemo vas) primorava brojne države EU i Bliskog istoka, koje niti nisu članice NATO-a (Saudijska Arabija, Katar, Egipat, UAE)  na kupnju američkog naoružanja.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like