Pentagon „izgubio“ 800 milijuna dolara

Odjel američkog Ministarstva obrane ne zna, gdje je nestalo više od 800 milijuna dolara u građevinskim projektima za Inžinjerijski korpus vojske i drugih službi, konstatirali su nadzornici nakon provjere.

Provedeni nadzor britanske tvrtke Ernst & Young uočio je „osjetne nepravilnosti“ u financijskim izvješćima Agencije za obrambenu logistiku  (Defense Logistics Agency): najmanje za 465 milijuna dolara u odnosu na završene građevinske radove, i nepostojanje ključnih dokumenata za 384 milijuna dolara u svezi građevinskih projekata koji su u tijeku.

Tijekom inspekcije nije se moglo pronaći dokumentaciju koja bi potvrdila utrošenih 100 milijuna dolara za kompjutorski sustav te Agencije. Osim toga na „neodgovarajući su način predstavljeni“ kompjutorski rashodi od 46 milijuna dolara.

Stručnjaci Ernst & Young-a također su konstatirali, kako Agencija faktički ne prati rashode sredstava. Autori su provjerili izvješća za financijsku godinu koja je završila 30. studenog 2016. g., priopćio je američki medij Washington Examiner.

Defense Logistics Agency osnovana je u vrijeme Drugog svjetskog rata i jedna je od najvećih poduprava američkog Ministarstva obrane (Pentagona). Zapošljava oko 25 tisuća osoba, a godišnji proračun te agencije iznosi 40 milijardi dolara. Svakodnevno izvršava oko 100 tisuća vojnih narudžbi – svih satavnica američke vojske.

Godišnji proračun Pentagona previsuje 500 milijardi dolara (za 2018. godinu iznosi čak 700 milijardi dolara), a prema pisanju američkih medija, u njemu se nikada nije provodio potpuni nadzor trošenja sredstava.





Direktor Agencije za logistiku, general Darrell Williams, izjavio je, kako će pozorno izučiti rezultate obavljene inspekcije i  da su „spremni odstraniti sve nepravilnosti i pojačati unutarnji nadzor svih provedenih operacija“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like