Pentagon imenovao glavne strateške suparnike

Osim Rusije i Kine, ugrozu američkoj sigurnosti predstavljaju i Iran i Sjeverna Koreja, navodi se, između ostalog, u novoj američkoj vojnoj strategiji, koju je sačinio Pentagon.

U dokumentu se glavnim strateškim suparnikom SAD-a označavaju Rusija i Kina. Supraništvo s Moskvom i Pekingom, navodi se dalje, „zahtjeva velike i stalne investicije jer su, potencijalno, te ugroze usmjerene na sigurnost i dobrobit SAD-a“. „Te će se ugroze u budućnosti povećavati“, tvrdi se u Pentagonovom dokumentu.

Ranije je The Financial Times napisao, kako u okviru nove nacionalne vojne strategije Pentagon planira, s vojne točke gledišta, zauzeti agresivniji stav u odnosu na Rusiju i Kinu.

Suglasno toj strategiji Washington će ponovo početi pridavati veliku pozornost suparništvu, što je u potpunosti u skladu s nedavno objavljenom strategijom o američkoj nacionalnoj sigurnosti, u kojoj se Rusija i Kina navode kao „glavni američki protivnici“. Izvjesni službenik američkog Ministarstva obrane, u potpunosti upoznat sa sadržajem tajnog dokumenta, izjavio je za FT kako su Sjedinene Države zabrinute činjenicom da glavni američki protivnici „podrivaju tradicionalnu vojnu prednost“ (SAD-a).

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like