Pashinyan izabran za premijera Armenije

Armenski parlament u utorak je glasovao o jedinom kandidatu za premijera te države Nikolu Pashinyanu i podržao ga većinom od 59 glasova, dok su 42 zastupnika glasovala protiv.  Pashinyan je predvodnik novog armenskog, ravolucionarnog, građanskog pokreta, nastalog kao otpor izboru bivšeg dugogodišnjeg predsjednika zemlje Serzha  Sargsyana na mjesto premijera. Pashinyan je predsjednik oporbene stranke „Građanski sporazum“ koja ima svega 15 zastupnika.

Za izbor na dužnost premijera bilo je potrebno skupiti većinu od 53 glasa parlamenta koji se sastoji od 105 zastupnika.

Podsjećamo: nakon prethodnog izvanrednog sazivanja parlamenta o Pashinyanovoj kandidaturi za predsjednika armenske vlade, održanom 1. svibnja, on nije uspio skupiti dovoljan broj glasova zastupnika te je njegova kandidatura odložena za kasnije. Tada su protiv njega glasali gotovo svi zastupnici vladajuće armenske Republikanske stranke.

Sukladno armenskom ustavu, tijekom idućih 15 dana mora biti formirana nova vlada, a 20 dana nakon toga premijer mora parlamentu predstaviti program svoje vlade i za njega dobiti potporu.

U Armeniji je 2015.g. održan referendum o ustavnoj reformi, kojim je odlučeno da će ta država prijeći s predsjedničkog na parlamentarni sustav. Premijer države sada će imati sve izvršne ovlasti, a 2. ožujka izabranom predsjedniku zemlje Armenu Sarkisjanu ostavljene su predstavničke funkcije.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like