Palestinski premijer stigao u Gazu: HAMAS i Fatah na korak do pomirbe!

Televizija Al-Arabiya priopćila je kako je palestinski premijer Rami Hamdallah u ponedjeljak, 2. rujna, došao u sektor Gaza, gdje će razgovarati s vodstvom pokreta HAMAS.

Ta palestinska organizacija, koju mnoge države nazivaju terorističkom, sektor Gaze nadzire već više od 10 godina, a današnji posjet palestinskog premijera Gazi je prvi od 2015. godine. Zajedno s premijerom, u Gazu su stigli i desetci ministara, šefova palestinskih institucija i drugih službenih osoba administracije u Ramallahu.

Danas će se u Gazi održati i pregovori između predstavnika Glavnog odbora HAMAS-a i vladajuće palestinske stranke Fatah sa Zapadne obale.

Palestinska službena informativna agencija WAFA je priopćila, kako je vođa HAMAS-a, Ismail Hania, prethodno nazvao palestinskog predsjednika i čelnika Fataha Mahmuda Abbasa, kako bi s njim razmotrio spomenute pregovore između dvaju zavađenih, glavnih palestinskih političkih pokreta.

Vodstvo HAMAS-a je 17. rujna objavilo svoju spremnost za početak dijaloga o provedbi sveopćih palestinskih izbora i formiranju vlade nacionalnog jedinstva. Glavni odbor HAMAS-a najavio je usvajanje ključnih uvjeta iznesenih od strane palestinske samouprave u Ramallahu. Također se razgovaralo o raspuštanju administrativnog vijeća, svojevrsne paralelne vlade u Gazi, koje tim sektorom upravlja još od 2007. godine, od trenutka dolaska HAMAS-a na vlast u tom dijelu palestinske samouprave.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like