Palestinski čelnik predlaže Kini i Rusiji aktivniju ulogu u mirovnom procesu

Nakon odluke američke administracije od 6. prosinca, glede statusa Jeruzalema, naglo su se zaoštrili odnosi između SAD-a i islamskog svijeta. Naravno, najoštrije osude stigle su od strane vodstva Palestinske samouprave, na čelu s njezinim predsjednikom Mahmutom Abbasom. Podsjetimo, već slijedeći dan nakon te odluke Abbas je odbio primiti američkog potpredsjednika Mikea Pencea, a na izvanrednom samitu Organizacije islamske suradnje, održanom 13. prosinca u Istanbulu, on je, između ostalog, izjavio, kako su tom odlukom Sjedinjene Države izgubile status vodeće vanjske države i neutralne zemlje po pitanju mirovnog procesa između Izraela i Palestine.

Na tom tragu Mahmut Abbas je u srijedu, 20. prosinca, u Rusiju i Kinu poslao svoje delegacije s molbom, da Moskva i Peking preuzmu važnije uloge u bliskoistočnom mirovnom procesu (info:AFP). Abbas dvjema stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a namjerava predložiti aktivnu ulogu u izraelsko-palestinskom pregovaračkom procesu.

Podsjećamo: 18. prosinca SAD su ostale usamljene u blokadi rezolucije VS UN-a, kojom se zahtijeva potvrda sadašnjeg statusa Jeruzalema i izražava „duboko žaljenje“ zbog američke odluke koja se odnosi na status toga grada, a također  se traži suzdržavanje svjetskih država od premiještanja svojih veleposlanstava iz Tel Aviva u Jeruzalem. Za usvajanje rezolucije glasovalo je svih 14 članica VS dok su Sjedinjene Države uložile veto. Napominjemo, kako su se protiv te američke odluke izjesnile i njezine ključne saveznice – EU, kao i, zasebno, Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like