Palestinski čelnik Abbas ne želi primiti američkog potpredsjednika Pencea

Američki potpredsjednik Mike Pence uskoro počinje svoju blisko-istočnu turneju. Međutim, nakon preksinoćnje odluke predsjednika SAD-a vezano uz status Jeruzalema, koji je za Sjedinjene Države od sada i službeno glavni grad Izraela, zbog čega ta zemlja planira premjestiti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, Penceu neće biti lako.

Naravno da je ova turneja pomno isplanirana i tempirana upravo s vremenom objave spomenute Trumpove odluke i da je njezina temeljna zadaća smiriti uzavrele strasti koje su s njom pokrenute, prije svega na palestinskim područjima ali i znatno šire. Naravno, Sjedinjene Države sada primarno žele zaštititi svoje nacionalne interese i utjecaj u toj turbulentnoj i geostrateški najvažnijoj svjetskoj regiji.

Ali da to baš neće ići lako svjedoči i današnja vijest o tome, da palestinski politički vrh ne želi susret s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom (info: France-Presse).

Naime, u razgovoru za spomenutu agenciju, Džibril Radžub, visoki dužnosnik palestinskog vladajućeg Fataha, dao je do znanja, kako je odluka Mahmuta Abbasa, predsjednika palestinske samouprave, posljedica spomenute odluke američkog čelnika Donalda Trumpa.

Kao odgovor na signal iz palestinskog vrha, Bijela kuća je izjavila, kako bi odgađanje ranije planiranih pregovora američkog potpredsjednika s palestinskim vođom bilo „kontraproduktivno“.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like